Vrijeme održavanja: 08.05.2019. - 10.05.2019.

Objavljeno: 09. 05. 2019. , Ažurirano: 09. 05. 2019.

„Zdravstveni turizam vidimo kao izvrsnu priliku za jačanje vansezonske ponude, produljenje turističke sezone i privlačenje gostiju veće platežne moći. Za postizanje veće konkurentnosti hrvatskoga zdravstvenog turizma ključno je u prvom redu intenziviranje marketinških aktivnosti radi jačanja imidža Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma. Druga stvar su nove investicije, tj. izgradnja novih i obnova postojećih kapaciteta. Tako se približavamo mogućnosti stjecanja međunarodnih certifikata koji su ključni za povećanje broja stranih gostiju“, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević povodom otvorenja kongresa zdravstvenog turizma organizacije European SPAS Association (ESPA), koji se od 8. do 10. svibnja održava u Termama Tuhelj, uz suorganizaciju HGK i partnerstvo HTZ-a.

Kovačević (1).JPGPotpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević; Izvor: HGK; Snimio: Darko Dragčević

 

„Zdravstveni turizam najbrže je rastući dio turističke industrije koji godišnje raste po stopi od 15 do 20 posto. U ovom segmentu Hrvatska ima izuzetno jaku resursnu osnovu i bogatu tradiciju. Riječ je o proizvodu koji nije vezan uz sunce i more pa tako snažno utječe na produljenje turističke sezone, jednako na obali koliko i na kontinentu. Siguran sam u pozitivne efekte ESPA-ine konferencije koja je okupila mnoge inozemne stručnjake koji će sa svojim hrvatskim kolegama razmijeniti primjere dobre prakse kada je posrijedi ovaj tip turističke ponude“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši da prema istraživanju TOMAS ljeto 2017. sedam posto turista posjećuje Hrvatsku motivirano zdravstvenim razlozima, dok ih gotovo osam posto dolazi radi wellnessa.

Staničić (1).JPGDirektor HTZ-a Kristjan Staničić; Izvor: HGK; Snimio: Darko Dragčević

 

„Potencijal je razvoja zdravstvenoga turizma za cjelogodišnje poslovanje izniman, stoga je i uključen kao dio Strategije razvoja hrvatskoga turizma do 2020. “, rekla je pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić, istaknuvši da turisti u ovoj grani troše 20-30 % više od prosječnoga gosta te da suradnjom na kongresima poput ovoga učimo o najboljim praksama, budući da svaka zemlja ima nešto posebno i autohtono za ponudu gostima.

Šarić (2).JPGPomoćnica ministra turizma Olivera Šarić; Izvor: HGK; Snimio: Darko Dragčević

 

U ime organizacije ESPA sudionike kongresa pozdravio je predsjednik ESPA-e Thierry Dubois koji se osvrnuo na rastući trend fokusa na zdravlje i prevenciju zdravstvenih problema u razvijenim zemljama te je izrazio zadovoljstvo angažmanom i razvojem zdravstvenoga turizma u Hrvatskoj.

Dubois (1).JPGPredsjednik ESPA-e Thierry Dubois; Izvor: HGK; Snimio: Darko Dragičević

 

Događanje okuplja predstavnike 21 europske zemlje, a tijekom kongresa dodijelit će se i nagrade ESPA Innovation Awards za inovativnost pružatelja medicinskog wellnessa i spa hotela, kao vrlo važne reference u zdravstvenom turizmu.

Cilj je manifestacije popratiti nove trendove i inovacije na polju zdravstvenog turizma predstavljanjem najboljih praksi i novih nišnih tržišta u lječilišnom, spa i wellness turizmu. Sudionici će moći saznati i kako kreirati ponude za putnike s tržišta izvan EU, s fokusom na Rusiju, Kanadu i SAD. Kongres se održava pod sloganom „Secrets of life balance – a life full of wellbeing“ budući da će uz stručne teme uključivati i edukacije o sprječavanju pojave zdravstvenih problema posredstvom prehrane, opuštanja i uživanja u hobijima.