Objavljeno: 30. 07. 2020. , Ažurirano: 30. 07. 2020.

Vlada Republike Hrvatske, na svojoj je današnjoj sjednici od iznimnih mjera kontrole cijena izuzela prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu upotrebu, dok će se ograničenja i dalje primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva.

Budući da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije bilo nestašice proizvoda na tržištu, od iznimne kontrole cijena izostavljaju se prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu, objasnio je na sjednici ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te pojasnio da se, s obzirom na to da epidemija bolesti COVID-19 i dalje traje, ograničenja i dalje primjenju na:

  1. sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol),
  2. zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću,
  3. zaštitne naočale i vizire,
  4. zaštitne rukavice,
  5. zaštitne navlake za cipele,
  6. zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3,
  7. maske za lice,
  8. respiratore/transportne ventilatore,
  9. lijekove i medicinske proizvode,
  10. posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav. 

Svrha odluke o iznimnim mjerama za određene proizvode od 15. ožujka ove godine, koja je dopunjena 30. travnja, bila je sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnosti monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima epidemije bolesti COVID-19.