Izvor: PIXABAY

Drugi Forum poslovnih mogućnosti za samozapošljavanje u području franšiznog poslovanja


Objavljeno: 05. 06. 2019. , Ažurirano: 06. 06. 2019.


U četvrtak, 6. lipnja, održat će se drugi Forum poslovnih mogućnosti za samozapošljavanje, u organizaciji Hrvatske udruge za franšizno poslovanje i u suradnji s Visokom školom za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikole Šubića Zrinskoga koja će u sklopu Foruma održati Smotru studentskih poduzeća i studentskih poduzetničkih inkubatora. Priredbu podupiru Zajednica za franšizno poslovanje HGK, HZZ i Subway Hrvatska, a događanje će se održati u Visokoj škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski, na adresi Selska cesta 119.

Hrvatska udruga za franšizno poslovanje drugu godinu zaredom organizira ovu manifestaciju kako bi svojim znanjem pomogla nezaposlenima i studentima da svoj poslovni pothvat učine održivijim. Franšiza je izvrstan način ulaska u poduzetništvo upravo zbog toga što se buduće poslovanje temelji na isprobanom modelu te mentorstva iskusnijeg poduzetnika / davatelja franšize. Kupnja franšize kao način samozapošljavanja moguća je i putem potpora HZZ-a Od mjere do karijere. Statistike pokazuju da više od 90 posto takvih start-upa preživi prvih pet godina poslovanja, za razliku od samostalnih gdje je stopa preživljavanja jedva nešto viša od 25 posto.

S druge strane, Visoka škola Nikole Šubića Zrinskog i BIZ Poduzetnički inkubator (Business Incubator Zrinski) već deset godina tradicionalno organiziraju Smotru studentskih poduzeća i studentskih poduzetničkih inkubatora. Na smotri će sudjelovati brojne visokoškolske ustanove, studentska poduzeća te predstavnici alumni zajednice koji su uspješno pokrenuli poduzeća za vrijeme studija. Logična faza životnog ciklusa studentskih poduzeća jest prebacivanje u realni sektor nakon diplome, što fakulteti omogućavaju, a samozapošljavanje je i tu okosnica svega. Još kad se to spoji s mogućim rastom putem stvaranja franšiznoga poslovnog modela, dobili smo idealnu kombinaciju ovih dviju priredbi s mogućom dalekosežnom dobrobiti za studente i nezaposlene. 

Medijski pokrovitelji su: Poslovni savjetnik, Suvremena.hr, poslovniFM, Woman in Adria i dr.

Na Forumu će se predstaviti poznati franšizni koncepti radi poticanja samozapošljavanja studenata i nezaposlenih osoba, a održat će se predavanja, radionice, okrugli stol i panel-rasprave radi poticanja samozapošljavanja studenata i nezaposlenih osoba poznatim franšiznim modelima i mogućnošću da studenti, nakon završenog studija, otkupe studentske tvrtke uz potpore za samozapošljavanje. Za već postojeće poduzetnike pripremili smo Minifranšizni inkubator, gdje će biti moguće dobiti besplatne savjete o kreiranju franšiznoga poslovnog modela te testirati franšizibilnost poslovanja.

Visoka škola Zrinski inicijator je uspostave programa Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora, koji je pokrenut 2012. godine u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije, a stručnjaci Visoke škole Nikole Šubića Zrinskog prvi u Hrvatskoj i jedni od rijetkih u Europi pokrenuli su projekt studentskih poduzetničkih inkubatora sa stvarnim studentskim poduzećima, čime su otvorili put sličnim projektima i za druge institucije.

Hrvatska udruga za franšizno poslovanje od 2002. godine radi na promociji i popularizaciji franšiznoga poslovnog modela kao sigurnijeg načina pokretanja vlastitog poslovanja, radi obuke, treninga i mentorstva u tijeku poslovanja koje osigurava davatelj franšize. To je jedini poslovni model u kojem se dvije tvrtke brinu za uspjeh istog poslovanja. Iako je pojam franšiza povezan s velikim svjetskim korporacijama, ipak je ona uglavnom marketinški kanal putem kojeg mikro i male tvrtke šire svoje poslovanje, a iskusniji poduzetnici, koji su razvili taj poslovni model / davatelji franšize, ovim načinom poslovanja start-upa kupcima franšize osiguravaju mentorstvo i podjelu rizika u tijeku poslovanja. Od 2018. kupnja franšize uključena je u potpore HZZ-a Od mjere do karijere.