Projekt PerformFISH pokrenut je u Volosu u Grčkoj 15. i 16. svibnja 2017. godine. Projekt financira Europska komisija, a vrijedan je 7 milijuna eura. Pokrenut je radi istraživanja i suočavanja s temeljnim uzrocima stagnacije mediteranske akvakulture (MMFF)

Brancin i orada po volumenu su treća (36,4%) i četvrta (28,15%) vrsta uzgojenih ribljih vrsta u EU i prva u RH, a njihova ukupna vrijednost (1,04 milijuna eura) nadmašuje vrijednost uzgoja lososa (0,78 milijuna eura), pastrve (0,55 milijuna eura) ili uzgoja dagnje (0,49 milijuna eura). Uzgoj brancina i orade znatno pridonosi stvaranju radnih mjesta u mediteranskom ruralnom i obalnom području. Međutim, posljednjih godina raste zabrinutost zbog nedostatka napretka u MMFF sektoru i europskoj akvakulturnoj industriji kao cjelini.

Tijekom sljedećih pet godina PerformFISH će raditi na osiguranju održivog rasta mediteranske akvakulture, temeljene na percepciji potrošača i stvarnim tržišnim zahtjevima. Cilj mu je pružanje potpore ribogojilištima  da djeluju u idealnim gospodarskim i okolišnim uvjetima nego na društveno i kulturno odgovoran način.

Uz 28 partnera iz 10 EU zemalja, PerformFISH predstavlja snažnog partnerstva više zainteresiranih strana iz cijelog lanca akvakulture, uključujući značajnu suradnju i podršku pet udruga uzgajivača ribe koje čine 92,8 posto uzgoja brancina i orade u EU (uključujući Grupaciju akvakulture HGK).

Više informacija o projektu možete potražiti na službenim stranicama projekta PerformFish ovdje ili upitom na e-mail zradan@hgk.hr.

Priopćenje za javnost od 1.3.2019. možete pronaći ovdje, a više o strukturi Projekta možete pronaći ovdje.

 Ovdje možete pogledati spot Projekta.

U travnju  2019 godine objavljen je prvi newsletter Projekta, a možete ga pročitati ovdje.

U veljači 2021 objvljen je drugi newsletter Projekta. Njeg možete pročitati ovdje.