Vrijeme održavanja: 11.02.2019.

Objavljeno: 05. 02. 2019. , Ažurirano: 11. 02. 2019.

U suorganizaciji Udruženja vinarstva HGK i udruge Vinistra u veljači se, sad već tradicionalno oko Valentinova, u zagrebačkom hotelu Esplanade održava premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska. En primeur je uobičajen oblik kušanja vina u Francuskoj, a prvo je takvo kušanje malvazija udruga Vinistra organizirala 2012. godine. Događanju se 2013. godine pridružila udruga Graševina Croatica, a 2014. i udruga Vino Dalmacije. Ove će se godine, uz istarsku malvaziju, predstaviti i mlade žlahtine te autohtone sorte bregovite Hrvatske, berbe 2018.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti bregovite Hrvatske želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti.

Kušanje je podijeljeno u dva termina: za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.) i predstavnike medija te za javnost, što veseli strastvene zaljubljenike u ovu svetu kapljicu, koji se ne bave vinom kao profesijom.

Neprestani rast broja vinara i regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji ide u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja, a svakako pridonosi razvoju kulture vina u Hrvatskoj.

 

Program:

13 - 16 sati            Degustacija za uzvanike

16 - 19 sati            Degustacija za javnost