Vrijeme održavanja: 02.10.2020.

Objavljeno: 02. 10. 2020. , Ažurirano: 05. 10. 2020.

Sastanak predstavnika granskih udruga ICT industrije s Bernardom Gršićem, državnim tajnikom za razvoj digitalnog društva, održan je 2. listopada u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva. Na sastanku su Udrugu informacijske i komunikacijske djelatnosti Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-ICT) predstavljali dopredsjednik Udruge Hrvoje Balen i direktorica Jasminka Martinović, a Udruženje za informacijske tehnologije Hrvatske gospodarske komore zastupali su Goran Mrvoš, predsjednik Udruženja, te Gojko Jelavić iz Odjela za poduzetništvo Sektora za industriju HGK.

Cilj sastanka bio je nastaviti uspješnu suradnju, ostvariti sinergiju s privatnim sektorom i ostalim gospodarskim subjektima kako bi, udruženi, razvijali sigurno i uključivo digitalno društvo.

"Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva sustavno radi na tome kako bi sinergijski povezao digitalno gospodarstvo, digitalnu javnu upravu, digitalno društvo građana i kako bi se osiguralo sigurno digitalno okruženje. Želimo biti proaktivni u procesima digitalizacije na svim razinama društva i u tome imamo snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske. Naš je zadatak nastaviti s razvojem usluga za gospodarstvo i građane. U fokusu nam je poboljšani rang na ljestvici Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije, a naš glavni cilj je omogućiti građanima i gospodarstvu kvalitetne elektroničke usluge kroz već započete projekte i buduće projekte jedinstvenog upravnog mjesta, upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru, otvorenih podataka i drugih te pružanjem novih funkcionalnosti vezanih uz povezivanje javnih usluga i usluga privatnog sektora. To je zadaća države, to je naša zadaća u čemu će nam uvelike pomoći izvori financiranja iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Također, važno je omogućiti daljnji razvoj IT sektora kao strateške grane domaće industrije i osigurati preduvjete za povećanje udjela IT sektora u BDP-u za najmanje 10 posto", kazao je državni tajnik Gršić.

"IT industrija počinje biti prepoznatljiva u Hrvatskoj i važno je da se čuje naš glas, kako bi pomogli Hrvatskoj da se razvije u zemlju koja će IT industriju imati kao jednu od svojih jakih vertikalnih industrija. To je najvažnija stvar na kojoj trebamo raditi. Smatram da je simbioza javnog i privatnog sektora jedini način da se ostvare strateški ciljevi", izjavio je Goran Mrvoš.

Hrvoje Balen istaknuo je kako bi trebali omogućiti puno jednostavnije zapošljavanje profesionalaca iz neEU zemalja i pripremiti sustav za puno učinkovitije privlačenje stranih studenata kojima ćemo brzo i jednostavno izdavati vize i uključivati ih u hrvatsko društvo. "HUP ICT radi na tome da se značajnija sredstva iz EU fondova usmjere prema digitalizaciji malih i srednjih poduzeća i to puno više nego u prethodnom razdoblju kada je oko 500 milijuna kuna išlo za digitalizaciju dok je bilo puno više potencijala i interesa", zaključio je Balen.

Digitalizacija ne mijenja samo određene segmente poslovanja i pojedine industrije – ona u potpunosti utječe na sve sfere društva i gospodarstva, kako u tehnološkom, tako i u organizacijskom pogledu. Efikasnost i profitabilnost nemoguće su bez digitalne transformacije u čemu privatni sektor može i mora biti predvodnik. Digitalno društvo u kojem živimo pruža nam mnoštvo novih mogućnosti, a hrvatske građane treba educirati kako se koristiti digitalnim tehnologijama i uslugama na radnom mjestu i u svakodnevnom životu, pri čemu je osobito važno naučiti koristiti tehnologije i usluge na siguran način. To vrijedi za sve, pružatelje digitalnih usluga i korisnike počevši od banaka, preko telekomunikacijskog sektora, do javne uprave. Jednako je važno digitalne usluge i sadržaje omogućiti svim korisnicima, osobito osobama s invaliditetom ili onima koji imaju bilo kakve poteškoće u korištenju, jer nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi njegovi građani. 

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva nastavlja razvijati digitalno društvo kao uspješno i kvalitetno društvo svih građana.