Vrijeme održavanja: 14.10.2020. - 17.10.2020.

HGK predstavlja Digitalnu komoru

Objavljeno: 14. 10. 2020. , Ažurirano: 14. 10. 2020.

Zagrebački velesajam je od 14. do 17. listopada domaćin 25. Međunarodnog sajma alata i alatnih strojeva BIAM i 28. Međunarodnog sajma zavarivanja i antikorozivne zaštite Zavarivanje.

Posjetitelji imaju priliku vidjeti najnovija tehnološka dostignuća i inovacije u području računalno upravljanih alatnih strojeva, robotike, materijala za strojnu obradu, procesne opreme u području zavarivanja te proizvode, sredstva i načine primjene optimalne antikorozivne zaštite.

sudionici (2).jpg
Sudionici i uzvanici na svečanom otvorenju sajma BIAM; Izvor: HGK.


Iako je ove godine broj izlagača smanjen zbog koronavirusa, na sajmu su i dalje prisutni svi relevantni predstavnici industrije iz Hrvatske i inozemstva. Osim komercijalnih štandova, na sajmu će sudjelovati i nekomercijalni izlagači, između ostalih, i Hrvatska gospodarska komora koja je partner ovogodišnjega izdanja sajma.

"Ovakvi sajmovi su iznimno važni jer stavljaju naglasak na industriju koju u Hrvatskoj moramo sustavno jačati ako želimo jako i konkurentno gospodarstvo. HGK Komora Zagreb na svom štandu predstavlja komorske usluge namijenjene članicama, s posebnim naglaskom na Digitalnu komoru - komunikacijsku platformu za poslovne subjekte, javnu upravu i građane te Znakove kvalitete HGK", izjavio je na otvaranju predsjednik HGK – Komore Zagreb Vitomir Klasić, dodavši kako će se svi zainteresirani posjetitelji i kupci moći registrirati na Digitalnu komoru i preko nje se povezivati s potencijalnim partnerima iz branše.

Vjeran Kvočić dir. Kimel Filtri  (2).jpg
Vjeranu Kvočiću, direktoru tvrtke Kimel-filtri, predstavljene su usluge Digitalne komore; Izvor: HGK.


Riječ je naime o informacijsko-komunikacijskoj platformi koja implementira osam e-usluga (e-financiranje, e-javne ovlasti, e-članice, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocije, e-pokreni poslovanje, e-gospodarske informacije i e-edukacije) te kojom se ubrzava komunikacija i unapređuju odnosi s članicama. Digitalizirano je i izdavanje dokumenata za javne ovlasti te je omogućeno još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnoga i regulatornoga okvira. Osim toga, gospodarstvenicima su izvori financiranja dostupniji i omogućena im je kvalitetnija promocija njihovih proizvoda i usluga.

Tako su direktoru tvrtke Kimel-filtri Vjeranu Kvočiću predstavljene usluge Digitalne komore i on smatra kako se radi o usluzi koja će poduzetnicima znatno ubrzati i olakšati posao. "Puno potrebnih podataka koji su nam bitni za svakodnevni posao nalaze se na jednom mjestu i sigurno ćemo koristiti uslugu Digitalne komore", poručio je Kvočić koji se odmah i registrirao na Digitalnu komoru, a njegova tvrtka na sajmu izlože otisni stol za brušenje i zavarivanje.

Sajmove prati i raznolik stručni program pa su idealna prilika za promociju novih tehnologija, strojeva i alata, transfer tehnologije i stručno usavršavanje. Tako tvrtka Aparatura na sajmu predstavlja opremu za sigurnost i kontrolu plina, OBAD Tools izlažu glodala od tvrdog metala vlastite marke proizvedena u Njemačkoj te standardne alate i držače za tokarenje, odrezivanje i bušenje partnera Totime iz Japana. Tvrtka Worcon svim će izlagačima koji prodaju industrijsku opremu ekskluzivno dati na besplatno korištenje Worcon Marketplace i B2B platformu tijekom pola godine kako bi olakšali međusobno povezivanje tvrtki i proširili postojeća prodajna tržišta izlagača na sajmu.

Inače, ovi se sajmovi održavaju bijenalno, a broj izlagača je na prethodnom izdanju (u 2018. godini) rastao za više od 30 posto pa je tako svoje proizvode i usluge predstavilo 325 izlagača iz više od 30 zemalja.