Vrijeme održavanja: 14.03.2016. - 18.03.2016.

Objavljeno: 14. 03. 2016. , Ažurirano: 19. 10. 2016.

Sedam hrvatskih tvrtki ovog tjedna u organizaciji HGK sudjeluje na Game Developer Conferenceu u San Franciscu. Riječ je o najvećoj svjetskoj konferenciji koja okuplja programere, producente, animatore, scenariste, skladatelje i sve ostale profesionalce uključene u kreativni proces izrade igara.

„Razvoj igara jedan je od najbrže rastućih sektora u Hrvatskoj pa je HGK prepoznala trenutnu vrijednost i potencijal ove industrije. Nažalost, moram reći da je i dalje riječ o jedinoj instituciji u RH koja nas trenutno prepoznaje”, rekao je Krešimir Špes iz Cateia Gamesa te dodao kako na svaku hrvatsku tvrtku koja ove godine sudjeluje na GDC-u, u Hrvatskoj postoje još dva ili čak tri tima koji rade na svom prvom projektu.

Uz tvrtku Cateia, na GDC-u ove godine u sklopu hrvatskog izaslanstva nastupaju i Exordium, Croteam, Nanobit, Little Green Men, Ironward i Reboot.

“U svojim igrama nastojimo biti inovativni i originalni, a igračima ponuditi jedinstveno iskustvo”, rekao je Andrej Kovačević Iz Exordium Gamesa te dodao kako slična nastojanja ima i većina drugih autora igara pa se teško istaknuti. Upravo su zato svoju četvrtu igru, Nephil’s Fall, odlučili predstaviti na svojemu prvom nastupu na GDC-u.

Ove godine Game Developer Conference slavi 30. obljetnicu pa se, uz četiri stotine stručnih predavanja i jednak broj izlagača, na pratećem sajmu GDC Play, organizator nada i rekordnoj posjećenosti, odnosno da će broj sudionika premašiti lanjskih 26 tisuća. „U pet konferencijskih dana, od 14. do 18. ožujka, u San Franciscu će stotine predavanja i izložbenih štandova ipak biti u drugom planu jer je najveća vrijednost konferencije upravo u prilici za poslovne sastanke, odnosno osobni susret s potencijalnim izdavačima, ulagačima ili postojećim partnerima. Vrijedni kontakti koji se ostvare ovim putem otvaraju mnoga vrata“, smatra organizator konferencije Reboot Develop Damir Đurović. Istaknuo je i da je upravo networking razlog velikog interesa posjetitelja GDC-a za sudjelovanjem i na ovogodišnjem Reboot Developu, hrvatskoj konferenciji za domaće i inozemne autore igara, koji će se održati sljedećeg mjeseca, od 28. do 30. travnja u Splitu.

Hrvatska informatička industrija jedna je od rijetkih grana gospodarstva koja nije osjetila krizu te je neprekidno rastao broj zaposlenih u IT tvrtkama, a poslovni su prihodi u neprekidnom rastu unatoč smanjenju vrijednosti tržišta u Hrvatskoj jer se velik broj tvrtki te grane preusmjerio na izvoz. Osim toga, domaće IT tvrtke konkurentne su u europskim i svjetskim okvirima i zato što moraju neprekidno pratiti najnovije svjetske tehnologije da bi ostale konkurentne.