Sastanak Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske komore inženjera građevinarstva

Objavljeno: 07. 05. 2020. , Ažurirano: 08. 05. 2020.

Predstavnice Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj, potpredsjednica za graditeljstvo, promet i veze, Katarina Sikavica, direktorica Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, i Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju, danas su predstavnicima Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nini Dražin Lovrec, predsjednici, Ružici Palijan, Draganu Kovaču i Vlasti Trupeljak predstavile Katalog hrvatskih proizvoda.

Na sastanku održanom u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva razgovaralo se o mogućnostima korištenja domaćih proizvoda u obnovi zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu i okolici. Hrvatska gospodarska komora snažno se zalaže za upotrebu i ugradnju proizvoda domaće industrije. Radi toga je i nastao Katalog hrvatskih proizvoda s namjerom predstavljanja naručiteljima roba i usluga, a posebno investitorima i projektanatima proizvoda koji se proizvode u Hrvatskoj te su svojim specifikacijama i troškovničkim stavkama lako dostupni projektantima, investitorima i izvođačima. Upotrebom Kataloga olakšan je rad pripreme natječajne dokumentacije tako što se na jednome mjestu mogu naći korisne informacije o domaćoj ponudi.

3.jpg

Izvor: HGK

S obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu potresom u Zagrebu i okolici te Covidom-19 koji snažno utječe na stagnaciju gospodarstva, ovaj katalog može poslužiti kao alat naručiteljima da kupuju hrvatske proizvode i time potaknu domaću proizvodnju i zadržavanje radnih mjesta. Važno je u ovoj situaciji i povećanje svijesti o važnosti plasmana domaćih proizvoda na javnim natječajima i njihova utjecaja na porast BDP-a.

Kako bi se naručiteljima olakšala pretraga domaćih proizvoda koji su potrebni u obnovi zgrada, formirana je kategorija POTRES-OBNOVA s izravnom poveznicom na proizvode: http://katalog.hgk.hr/PotresObnova.

2.jpg

Izvor: HGK 

Svi sudionici sastanka smatraju kako je nužno više pozornosti pridati domaćem proizvodu i uložiti dodatne napore kako bi domaći proizvod postao konkurentan i na domaćem tržištu. Hrvatski proizvod ima kvalitetu, a povećanjem korištenja i ugradnje to ćemo i osvijestiti.

O postojanju, načinu upotrebe i mogućnostima Kataloga hrvatskih proizvoda HKIG će upoznati i svoje članove.