Objavljeno: 02. 03. 2017. , Ažurirano: 06. 03. 2017.

Vrijeme održavanja: 01.03.2017. - 02.03.2017.


Dvodnevni je skup okupio je i predstavnike Udruženja industrije gume i plastike HGK, Hrvatske udruge stanara, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te više od 150 komunalnih poduzeća

Dvodnevni skup Grupacije održavanja čistoće Hrvatske gospodarske komore, započet u srijedu 1. ožujka u Osijeku, okupio je predstavnike Udruženja industrije gume i plastike HGK, Hrvatske udruge stanara, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te više od 150 komunalnih poduzeća. Drugog dana skupa održana je i sjednica kojoj je prisustvovao gradonačelnik Ivica Vrkić i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Dobrovic_800x450.jpg

Na sjednici je bio i ministar Slaven Dobrović (drugi s desna); Izvor: HGK.

"Hrvatska je u snažnoj tranziciji u sustavu gospodarenja otpadom tj. odvojenog prikupljanja otpada. Odvojeno prikupljanje više neće biti ukras već ozbiljan projekt s rezultatima u brojkama, posebice smanjenju mješanog otpada. Uredba o komunalnom otpadu pružit će više mogućnosti i načina postizanja zacrtanih ciljeva svakoj jedinici lokalne samouprave", naglasio je ministar zaštite okoliša i energetike Dobrović.

Prvog dana skupa održana je edukacija o aplikaciji e-ONTO za komunalce te radionica za predstavnike industrije gume i plastike te komunalnih prikupljača otpada s ciljem jačanja suradnje, u skladu s novim Planom gospodarenja otpadom 2017. - 2022.

Publikum_pitanje_800x450.jpg

Publika na sjednici; Izvor: HGK.

"Grupacija čistoće HGK aktivno sudjeluje u provođenju ciljeva kružnog gospodarstva na dobrobit hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva. U operativnom dijelu surađujemo s industrijom, ministarstvima, udrugama građana i educiramo članice što se sve više prepoznaje u cijeloj zemlji" rekao je predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva HGK i voditelj Grupacije održavanja čistoće Tomislav Ćurko.

Predsjednik Udruženja industrije gume i plastike Josip Grilec ukazao je na važnost suradnje industrije plastike i gume s komunalnim tvrtkama kako bi se postigli ciljevi Plana gospodarenja otpadom temeljenog na kružnom gospodarstvu s obzirom da je industrija plastike i gume spremna preuzeti kvalitetnu sekundarnu sirovinu i preraditi je u svojim pogonima.

U pratećim dokumentima (u lijevoms tupcu na ovoj stranici) možete preuzeti sve na skupu predstavljene prezentaciju Udruženja gume i plastike HGK (prezentacija prikupljanja otpadne folije), te tvrtki Stražaplastika d. o. o. i Regeneracija d. o. o. uz edukativnu prezentaciju aplikacije e-ONTO.

 

Sjednica Grupacije za održavanje čistoće Udruženja komunalnog gospodarstva HGK
Izvor: HGK