"U tjednu od 12. do 16. ožujka HGK je organizirala edukacije za učenike srednjih škola u šest županijskih komora – Slavonski Brod, Osijek, Sisak, Karlovac, Zadar i Rijeka – i stručno predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na kojem je sudjelovalo više od 600 učenika, nastavnika i studenata", istaknula je Vanja Dominović, pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize, povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca 2018.

Izvor: HGK; Snimio: Marin Marinović

Ucenici u ZK Sisak 14032018 800x450.jpg

Predavanje o financijskoj pismenosti u Županijskoj komori Sisak; Izvor: HGK

Na edukacijama je bilo govora o značaju financijske pismenosti i ulozi regulatorne agencije Hanfe, o bankarstvu i upravljanju osobnim financijama, osiguranju te investicijskim fondovima. Između ostaloga, istaknuta je važnost financijske edukacije i osobne financijske odgovornosti pojedinca, a poseban naglasak bio je na mogućim rizicima i potrebi informiranja prije donošenja svake financijske odluke. Učenici srednjih škola dobili su prigodnu informativnu brošuru o financijskoj pismenosti koja je tiskana za potrebe ovog projekta.

Srednjoskolci u ZK Osijek 13032018 800x450..jpg

Edukacija u Županijskoj komori Osijek o financijskoj pismenosti za srednjoškolce; Izvor: HGK

HGK tradicionalno obilježava Svjetski i Europski tjedan novca, Svjetski dan investicijskih fondova te Svjetski dan štednje, putem niza edukativno-informativnih aktivnosti usmjerenih na studente, učenike srednjih škola i građane širom Hrvatske.

Ekonomski fakultet Zagreb 14032018 800x449.jpg

Publika stručnog predavanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu; Izvor: HGK

"Posebice ističemo pilot-projekt 'Više znamo, bolje razumijemo' koji se provodi drugu godinu za redom, u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba, Ministarstvom financija, Hanfom i članicama Udruženja financijskih institucija te uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a kojim su obuhvaćeni učenici i nastavnici u zagrebačkim srednjim školama," napominje Dominović.

Okrugli stol u HGK 15032018 800x450..jpg

Okrugli stolu u HGK – Financijska pismenost mladih; Izvor: HGK

Na Okruglom stolu održanom u HGK 15. ožujka Financijska pismenost mladih, iznesena su iskustva sudionika u provedbi aktivnosti na području financijske pismenosti, uz isticanje potrebe za nastavkom uspješne suradnje na provođenju edukacijskih aktivnosti radi podizanja financijske pismenosti građana, a posebice mladih.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s institucionalnim partnerima i članicama udruženja financijskih institucija tijekom cijele godine provodi različite aktivnosti usmjerene podizanju financijske pismenosti građana i poslovnih subjekata.