Hrvatska gospodarska komora i Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK četvrtu godinu zaredom obilježavaju Svjetski dan investicijskih fondova organizacijom edukativno-informativnih događanja. U sklopu ovogodišnjih aktivnosti građani Zagreba na Infopultu HGK na Cvjetnom trgu mogli su se pobliže upoznati s investicijskim fondovima, posebice načinom na koji funkcioniraju, zašto ulagati u njih, koje su vrste investicijskih fondova, koji su izvori informacija te što bi trebalo znati prije početka ulaganja. 

Dio je to šire kampanje približavanja investicijskih fondova građanima i poslovnim subjektima, čime se pridonosi povećanju opće razine financijske pismenosti u društvu. Uz nedavno održanu dodjelu nagrada Top of the Funds za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2017. godini, HGK i Udruženje održavaju i predavanja na pet fakulteta u Zagrebu, Osijeku i Rijeci te provode medijsku kampanju za informiranje šire javnosti o radu i važnosti fondova.

Inače, Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se na datum rođenja Abrahama van Ketwicha (19. travnja 1743.) koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. godine osnovao prvi fond nazvan Eendragt maakt Magt (nizozemski: Zajednica je snaga).

Skupna2 800x460.JPG

Građani su se mogli pobliže upoznati s investicijskim fondovima; Izvor: HGK

Prvi investicijski fond kod nas osnovan je 1998. godine. Stoga se ove godine obilježava 20 godina fondovske industrije u Hrvatskoj. Krajem prošle godine na našem je tržištu bilo 95 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) s imovinom od 18,5 milijardi kuna. Više od 220.000 hrvatskih građana ulaže u fondove, što je porast od šest posto u odnosu na prethodnu godinu, a njihovo prosječno ulaganje iznosi više od 46.000 kuna.