Objavljeno: 30. 10. 2019. , Ažurirano: 30. 10. 2019.

''Nema inovatorskog natjecanja na svijetu s kojeg se naši predstavnice ne vrate bez nekoliko zlatnih medalja. Dakle, inspiracije i ideja imamo. Ono što nam nedostaje je kvalitetan sustav koji će povezivati ulagače i inovatore, ali i kapital uz pomoć kojeg bi te genijalne ideje komercijalizirali i pretočili u financijski uspjeh. Taj korak od zamisli do tržišta je ključan u današnjem gospodarstvu i zato moramo ulagačima pokazati svu raskoš hrvatskog inovatorskog potencijala“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na međunarodnoj B2B konferenciji "Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije” koju je u Zagrebu organiziralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Burilović je podsjetio na Hrvatsku bogatu tradiciju inovatorstva – od Fausta Vrančića, Nikole Tesle i Slavoljuba Penkale do Lavoslava Ružičke i Ivana Vučetića. „Svi oni su svojim izumima mijenjali svijet na bolje. Danas imamo novu generaciju umova koji guraju naše gospodarstvo u novo, digitalno doba. To su ljudi poput Mate Rimca i tvrtke poput Altpro-a, DOK-ING-a, Jel-Tom-a i brojnih drugih“, rekao je Burilović.

Cilj konferencije omogućiti povezivanje inovativnih tvrtki iz Hrvatske koje su zainteresirane za pronalazak investitora ili partnera, s investitorima i partnerima koji traže prilike za suradnju u daljnjem razvoju inovativnih projekata, proizvoda i usluga te s investitorima koji traže priliku za ulaganja, riječ je o 300 projekta teških gotovo 5 milijardi kuna.

„Umrežiti realni poduzetnički sektor, akademsku zajednicu i posjeti za stol nas dužnosnike lokalne i centralne države i sve to skupo relativno brzo provesti kroz jedan labirinti, sve to napravljeno je u ovih godinu dana te ubuduće više nećemo govoriti o brzini nego o akceleraciji“, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je pozvao sve asocijacije  da se uključe u projekte ministarstva koje mogu pomoći da se uključe u projekte koji provodi ministarstvo.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol istaknuo Europa kad su u pitanju investicije u inovacije  zaostaje za SAD-om  Kinom i Indijom.

„Mnogi su razlozi za to, moje je mišljenje da je Europa puna propisa i regulativa, kako na europskoj tako i na nacionalnim  perspektivama. Mi reguliramo puno toga, neki su potrebni a neki nisu. Tu se može puno napraviti, i da je naš program reduciranje birokracije za jednu trećinu“, rekao je Sokol navodeći kako se u novom europskom proračunu za 2020. - 2027. Hrvatska treba  odrediti prioritete.

Državni tajnik u ministarstvu znanosti Tome Antičić istaknuo je nužnost  uspješnog povezivanja znanosti te malog i srednjeg poduzetništva za  gospodarski rast.

„Kad govorimo o sinergiji poduzetništva, akademske zajednice i novih tehnologija ta sinergije se  potiče, no  Hrvatska ne stoji dobro., mi smo tu znatno ispod prosjeka EU. Hrvatska mora biti kao Europska unija  i bolja od nje“, rekao je Antičić te istaknuo kako se ove godine planira ulaganje 2 milijarde kuna za projekte koji spajaju znanost i inovacije .

Konferencija se održava u sklopu “Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi” kojeg Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“