Vozila mase veće od 3,5 tona moraju imati posebne naljepnice za označavanje mrtvog kuta

Objavljeno: 28. 01. 2021. , Ažurirano: 28. 01. 2021.

Ministarstva mora prometa i infrastrukture izvijestilo je da je od 1. siječnja 2021. godine francusko nacionalno zakonodavstvo uvelo obvezu označavanja kamiona, prikolica i autobusa (vozila preko 3500 kg) posebnim naljepnicama za označavanje mrtvog kuta zato da bi upozoravale osjetljive sudionike u prometu (pješake, bicikliste i motocikliste) da ih vozač kamiona ili autobusa ne vidi.

Predviđene su dvije vrste naljepnica, jedna za kamione i prikolice, a druga za autobuse. Izgled naljepnica možete vidjeti na slici iznad ovog teksta, a tekst naljapnice je jednostavno upozorenje "Pozor, mrtvi kut". Propisane dimenzije naljepnica su: visina 250 mm +/- 10 mm i širina 170 mm +/- 10 mm.

Mjesta postavljanja naljepnica: na stražnju desnu stranu vozila na ne manje od 0,9 m i ne više od 1,5 m iznad tla i na bočne strane vozila na visini od 0,9 do 1,5 m iznad tla te unutar 1 m od prednje strane vozila, ili u slučaju poluprikolice unutar 1 m od vučnog svornjaka.

Vozila koja su izuzeta: traktori i traktorske prikolice, radni strojevi te specijalna vozila kao što su npr. vozila za održavanje autocesta. Vozila na koja iz konstrukcijskih razloga nije moguće postaviti naljepnice smatraju se oslobođenima, a primjer može biti kamion s nadogradnjom miješalica za beton ili poluprikolica za prijevoz automobila. Iznimno za takva vozila, naljepnica se može postaviti na visinu od 2,1 m iznad tla. Bitno je spomenuti da vozila koja su opremljena kamerama i/ili senzorima mrtvog kuta nisu izuzeta i na njih se također moraju staviti naljepnice.

Kazna za nepoštovanje ove obveze spada u 4. skupinu i iznosi 135 eura, a odnosi se i na strana vozila, tj. postoji mogućnost da i vozači naših prijevoznika u prometu u Francuskoj budu kažnjeni ako na vozilu nemaju postavljene navedene naljepnice.

Više informacija možete pronaći na francuskim službenim web stranicama te informativno i na webu Trans.info.