Objavljeno: 28. 12. 2021. , Ažurirano: 29. 12. 2021.


-Potpredsjednica Čagalj pozvala na ugradnju hrvatskih proizvoda kod obnove od potresa- -Obnova traži zajedništvo i transparentnost, traži izvanredne mjere

Godinu dana nakon potresa koji su pogodili područje Banovine, u Petrinji su održani Dani potresnog inženjerstva, stručno savjetovanje u graditeljstvu na temu Kvaliteta projektne dokumentacije – ključ uspješne obnove, u organizaciji Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i uz pokroviteljstvo Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Sisačko-moslavačke županije.  

Brojni stručnjaci okupili su se kako bi raspravljali kako ubrzati proces obnove, koji su izazovi, ali i kakve građevine treba graditi kako bi u budućnosti bile otporne na potrese. Prema podacima Stožera civilne zaštite zaduženog za obnovu, ukupno je na području tri županije (Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka) prijavljena šteta na oko 40 tisuća objekata, od čega je oko 5 tisuća označeno kao privremeno neupotrebljivo.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet, istaknula je važnost poštivanja svih propisanih procedura i koraka, ali isto tako da se one moraju maksimalno pojednostavniti jer ljudi na Banovini nemaju vremena za čekanje i zaslužuju primjeren dom.

„Iz današnje pozicije najlakše bi bilo reći ubrzajte procedure i preskočite korake. No, iskustvo kaže da će za koju godinu krenuti traženje krivaca i brzo će se zaboraviti hitnost i tužne sudbine. onda će se tražiti odgovornost onih koji nisu poduzeli sve korake i radili sve po proceduri kako bi se zaustavio lov u mutnom“, rekla je Čagalj.

Istaknula je kako nam je u ovom procesu potrebno zajedništvo lišeno politikanstva i radikalna transparentnost.  „Shvaćam da ljude koji su ostali bez doma nije briga za procedure i ne treba ih biti. Njima traje borba za život i trebaju pomoć danas jer ovo nije samo obnova kuća, ovo je spašavanje života na ovim područjima,“ istaknula je Čagalj i pozvala da u procesu obnove pred nama koristimo hrvatske proizvode u što većoj mjeri jer ugrađujući hrvatski proizvod otvaramo priliku za gospodarsku obnovu, za očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj i u samoj Banovini.

Hrvatska gospodarska komora od samog početka aktivno se uključila u proces obnove, a već u prvim danima pomogli su u organizaciji građevinske operative, za uklanjanje građevinskih objekata i raščišćavanje te su se potom okrenuli nabavi građevinskog materijala i opreme za obnovu. Kroz godinu Hrvatska gospodarska komora je sa svojim udruženjima i grupacijama održala niz sastanaka, predavanja, radionica i konferencija koji su uključili sve relevantne dionike kako bi se proces obnove, potrebna dokumentacija i svi koraci prije nego započnu radovi na obnovi maksimalno pojednostavnili.

HGK se snažno zalaže za upotrebu i ugradnju proizvoda domaće industrije te provodi kampanju o mogućnostima korištenja domaćih proizvoda u obnovi zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu i na Banovini. Cilj je potaknuti domaću proizvodnju i očuvati radna mjesta u osjetljivom periodu za hrvatsko gospodarstvo.

S tim je ciljem već prethodno kreiran online Katalog hrvatskih proizvoda HGK, koji je za potrebe obnove od potresa dodatno prilagođen i kategoriziran kako bi informacije o domaćim proizvodima i uslugama bile lakše dostupne projektantima, investitorima i izvođačima te kako bi bilo lakše pripremiti natječajnu dokumentaciju. Ponudu domaćih proizvoda i usluga možete provjeriti na katalog.hgk.hr