Objavljeno: 03. 06. 2020. , Ažurirano: 03. 06. 2020.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je javni poziv za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Prijave će se primati putem sustava e-Građani od 10. lipnja do 31. listopada 2020. godine. Podnositelji prijava su vlasnici i suvlasnici zgrada. U njihovo ime prijavu mogu podnijeti upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika za višestambene i poslovno-stambene zgrade, vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća.

Vlada RH donijela je odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije zgrada i nabavu bojlera građanima pogođenima potresom. Radi se o pomoći do 20 tisuća kuna za svako kućanstvo, a taj je iznos namijenjen za pomoć za hitne sanacije dimnjaka te za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržavanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu, ugroziti život ili zdravlje ljudi. Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za te sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od 8.000 kuna. Za kupnju bojlera poziv raspisuje Fond.

Tekst poziva i uputu pročitajte na stranici Ministarstva.