Objavljeno: 07. 07. 2021. , Ažurirano: 07. 07. 2021.

Vrijeme održavanja: 02.07.2021.


Predsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš sudjelovao je 2. srpnja na virtualnom obilježavanja početka Mreže jadransko-jonskih sveučilišta, regija, komora i gradova PLUS (AI-NURECC PLUS inicijative). 

Riječ je o projektu vrijednom 1,2 milijuna eura koji financira Europska komisija, Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku, a trajat će 30 mjeseci. Koordinator projekta je Konferencija perifernih pomorskih regija Europe (CPMR), a partneri su Jadransko-jonske euroregije (AIE), Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum), Forum jadransko-jonskih gradova (FAIC) te Forum sveučilišta UniAdrion. 

"Cilj AIC Foruma je pružiti podršku gospodarstvu u transformaciji prema kružnoj ekonomiji, mobilnosti poduzetnika i internacionalizaciji, digitalizaciji, mladim poduzetnicima u kreativnim i kulturnim industrijama, unapređenju kulturne baštine i održivom turizmu na jadransko-jonskom području. Sve su to prioritetna pitanja u novom AI-NURECC Plus projektu, ujedno podržavajući i postpandemijski oporavak", rekao je Tomaš u uvodnom obraćanju. 

AI-NURECC PLUS je nastavak AI-NURECC inicijative te će kapitalizirati rezultate ostvarene tijekom dvije godine provedbe inicijalnog pilot-projekta. Zaključeno je da je cilj ostvarenje sinergija između dionika u jadransko-jonskom području, stvaranje novih prilika te u konačnici i davanje doprinosa proširenju EU. 

Sudionici su informirani i o aktivnostima koje će se tijekom provedbe AI-NURECC Plus provoditi po definiranim prioritetima, a to su održivi turizam, mladi, kulturne i kreativne industrije te kružno gospodarstvo.