Vrijeme održavanja: 15.03.2018.

Objavljeno: 05. 03. 2018. , Ažurirano: 19. 03. 2018.

Edukacija za učenike završnih razreda srednjih škola Karlovačke županije održana je 15. ožujka u okviru tradicionalnog obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca s ciljem  podizanja razine financijske pismenosti.

O značaju financijske pismenosti i ulozi Hrvatske agencije za nadzor financijskih institucija učenicima je govorila Aleksandra Bojanić, a bankarstvo i upravljanje osobnim podacima predstavila je Irena Mirić, direktorica Poslovnice Hrvatske poštanske banke. Uloga i značaj osiguranja bila je tema predavanja Vlatke Trogrlić iz Wiener osiguranja Vienna Insurance Group, a pojmove povezane s tržištem kapitala i investicijskim fondovima objasnila je Nikolina Lukačin iz PBZ Investa.  

Tjedan novca u ŽK Karlovac - predavači.jpg

Izvor: HGK

Šezdesetak karlovačkih srednjoškolaca naučilo je kako financijsku pismenost čine tri komponente: financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos trošenja prema novcu. Svrha današnje edukacije bila je podizanje prve razine financijskog znanja, kako bi mladi mogli razumjeti osnovne pojmove, proizvode koji se nude i biti osviješteni o važnosti štednje da bi kasnije vladali vještinama korisnim za život. Poruka mladima je racionalno upravljanje osobnim financijama, pravilna štednja te pametno ulaganje na tržištu kapitala i investicijskih fondova.

Županijska komora Karlovac po prvi puta se uključila u obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca unutar kojeg Hrvatska gospodarska komora kao jedan od sudionika Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača, u suradnji s institucionalnim partnerima i članicama udruženja financijskih institucija djeluje već nekoliko godina.