Objavljeno: 13. 07. 2020. , Ažurirano: 17. 07. 2020.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je 15. srpnja Odluku o dopuni Odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, koja propisuje obavezu nošenja maski za sve zaposlenike u tvrtkama i državnim institucijama koji dolaze u konatkt sa strankama i posjetiteljima te za sve djelatnike u uslužnim djelatnostima koji dolaze u bliski kontakt s klijentima. Odlukom je postalo obavezno nošenje maski i za stranke i posjetitelje svih tvrtki i institucija, uključujući i HGK.

Cjelovitu Odluku o dopuni Odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 možete pročitati u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odluka je stupila na snagu 13. srpnja.

Njome se propisuje da su maske za lice ili medicinske maske obavezni koristiti:

  • zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene,
  • vozači i zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog promete te putnici u javnom prometu,
  • zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama,
  • zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi hrane, pića ili napitaka i
  • druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Cjelovitu Odluku o obaveznom korištenju maski možete pročitati u pratećim dokumentima na ovoj stranici. 

U skladu s tim odlukama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je Uputu o obvezi nošenja maski za lice i medicinskih maski (.PDF, 200 KB)), koja se odnosi na sve preporuke HZJZ-a za navedene djelatnosti koje su do sada objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a gdje je nošenje maski navedeno kao preporuka, a ne obveza. Uputa, koju možete pročitati u pratećim dokumentima na ovoj stranici, vrijedi sve do objave novih preporuka i uputa HZJZ-a. 

Tko ne treba nositi masku?