Vrijeme održavanja: 10.12.2020.

Objavljeno: 30. 11. 2020. , Ažurirano: 08. 12. 2020.

Odjel za upravljanje kvalitetom Hrvatske gospodarske komore organizira besplatnu online radionicu o novostima autorskopravnog uređenja u medijskoj industriji koja će se održati u četvrtak, 10. prosinca, u 9 sati.

Autorskopravna zaštita proteklih je godina osobito aktualna u pitanju stvaranja okolnosti za održivu medijsku industriju na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije, koje je i Hrvatska dio. Reforma autorskog prava donosi brojne novine po pitanju zaštite novinskih izdavača i novinara, kao i organizacija za emitiranje na Internetu. Vrlo su složeni propisi koji uređuju ova pitanja, tehnološki su uvjetovani i stoga zahtijevaju podrobnu analizu.

Edukacija je namijenjena svim dionicima u medijskoj industriji koji su zainteresirani saznati kako će nova europska pravila o zaštiti autorskog i srodnih prava biti implementirana u novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji ovih dana ide u prvo čitanje u Saboru te koje će učinke ta pravila proizvesti u praksi.

 

Romana.png
Romana Matanovac Vučković; Izvor: Privatni album Romane Matanovac Vučković.


Predavač na radionici je dr. sc. Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja predaje i na Muzičkoj akademiji te na Akademiji dramske umjetnosti. Voditeljica je poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo na Sveučilištu u Zagrebu. Arbitrica je na Stalnom arbitražnom sudu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Zastupnica je za žigove i patente te europska patentna zastupnica. Kao međunarodnu eksperticu u području intelektualnog vlasništva angažira je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo te Europska patentna organizacija. Stručna je voditeljica radne skupine za izradu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Prijava na radionicu je obavezna prijavnicom u nastavku, a najkasnije do 9. prosinca u 16 sati. Nakon što se prijavite, pravovremeno ćemo vam poslati podatke za povezivanje na radionicu.

 

Program

Vrijeme Aktivnost
10.12.2020
09:00 - 10:30 Prikaz novih pravila o zaštiti novinskih nakladnika, novinara i organizacija za emitiranje
10:00 - 11:00 Pauza
11:00 - 13:00 Praktična autorskopravna pitanja u medijskoj industriji