Objavljeno: 22. 12. 2021. , Ažurirano: 26. 01. 2022.


Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organiziraju predavanje o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača, koje će se održati u petak, 28. siječnja 2022. godine, u 11:00 sati, na Kampusu na Trsatu, Zgrada sveučilišnih odjela, dvorana 028, na adresi Radmile Matejčić 2.

Izmjene postojećeg Zakona o zaštiti potrošača prvenstveno su provedene radi usklađivanja s odredbama Direktive Unije o modernizaciji pravila o zaštiti potrošača.  

Direktivom (EU) uređeni su i drugi aspekti potrošačkog prava koji su se pokazali posebno izazovnima u praksi nadzornih tijela. Primjerice, propisana su nova pravila koja se odnose na zahtjeve transparentnosti informacija o osobi s kojom se ugovor sklapa te o odgovornosti takvih osoba i internetskih posrednika. Uz to obzirom na kontinuiran razvoj digitalnih alata, prilagođene su odgovarajuće definicije i druge odredbi u odnosu na ranije pravno uređenje, kako bi se u primjenu propisa uključio i digitalni segment sklapanja ugovora u većoj mjeri nego je to bio slučaj dosad.

Jedna od važnijih novosti, koja je rezultat usklađivanja s odredbama Direktive (EU), je propisivanje zabrane stavljanja robe na tržište Republike Hrvatske uz tvrdnju da je identična robi na tržištima drugih država članica iako se u stvarnosti značajno razlikuje po sastavu ili obilježjima. Navedeno bi se smatralo zavaravajućom nepoštenom poslovnom praksom, ali povreda će se utvrđivati u svakom konkretnom slučaju.

Novi zakon o zaštiti potrošača će obuhvatiti i usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, kako bi se povećala djelotvornost sustava rješavanja prigovora u tom području.

Predavačica je Anda Kostijal, voditeljica Službe za normativne aktivnosti iz područja zaštite prava potrošača Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Predviđeno trajanje predavanja je 75 minuta.

Svi sudionici predavanja obvezni su predočiti važeću EU COVID potvrdu ili negativan nalaz BA testa (unutar 48 sati) ili PCR testa (unutar 72 sata).

Prijaviti se možete obrascem u nastavku.