Objavljeno: 27. 10. 2021. , Ažurirano: 05. 11. 2021.


Proizvodi iz Republike Hrvatske isključeni s preferencijalne liste

Sredinom listopada 2021. godine uvedene su promjene uvjeta izvoza na tržište Ruske Federacije, a odnose se na povećanje stope carine za proizvode koji su se ranije nalazili na listi proizvoda sa povlaštenom stopom, u skladu s ranijim statusom Republike Hrvatske u Federalnoj carinskoj službi RF.

Naime, Republika Hrvatska je prema ruskim carinskim propisima dugi niz godina bila na listi "zemalja u razvoju" koje su koristile jedinstveni sastav tarifnog preferencijala Euroazijske ekonomske unije (iako su sve zemlje EU davno izašle s ove liste), što je konkretno značilo da su se pri izvozu određenih proizvoda na tržište Rusije i ostatka Euroazijske unije primjenjivale povlaštene carinske stope i do 25%.

Odlukom Vijeća Euroazijske ekonomske unije (EAEU) 12. listopada 2021. godine stupila je na snagu nova regulativa EAEU kojom je Hrvatska, skupa sa 74 ostale zemlje isključena s popisa zemalja u razvoju – iz sustava tarifne povlastice: https://customs.gov.ru/folder/9230/document/288549

Ova Odluka se već od 18. listopada striktno primjenjuje na granicama RF, a nova mjera znači da su sva dobra proizvedena i zapakirana u Hrvatskoj sada predmet ukidanja tarifnih preferencija.

U pratećim dokumentima na ovoj stranici je popis roba preferencijala prema kojem se može vidjeti koje robe više neće imati povlaštene stope carine pri izvozu iz RH u RF.