Vrijeme održavanja: 03.10.2016.

Objavljeno: 20. 09. 2016. , Ažurirano: 06. 10. 2016.

U ponedjeljak, 3. listopada, u ŽK Karlovac, urednici časopisa Računovodstvo i financije Ivica Milčić i Domagoj Bakran održali su seminar Aktualnosti u računovodstvu i porezu na dobit, propisan kontni plan, novi godišnji financijski izvještaji, izmijenjeni HSFI, obveze revizije.

Novim Zakonom o računovodstvu uvedene su značajne promjene: propisan je i objavljen jedinstveni okvirni kontni plan, promijenjeni su godišnji financijski izvještaji poduzetnika, objavljeni su novi HSFI i uvedeni su novi postupci u okviru obavljanja računovodstvenih poslova. Sve ove novosti stupile su na snagu 1. siječnja, no teme su vrlo aktualne, operativno se dorađuju, a propisi se, u skladu s tim, još dodatno usklađuju.

Novim Zakonom propisano je i licenciranje osoba koje obavljaju računovodstvene poslove iz usluge. Navedena odredba stupa na snagu 1. siječnja 2018., no već je sad vrijeme da zakonodavac propiše detalje u vezi s tim licenciranjem i upozna stručnu javnost s pravilima koja će vrijediti od navedenog datuma. Govorilo se i o dugotrajnoj materijalnoj imovini, transakcijama između povezanih osoba, vrijednosnim usklađenjima potraživanja i otpisu obveza te o reinvestiranju dobiti i postupku likvidacije trgovačkih društava.