Nizak, ali kontinuiran rast obujma građevinskih radova

Pixabay
Prema privremenim podacima DZS-a, u kolovozu je zabilježen pad indeksa obujma građevinskih radova za 0,5% u odnosu na prethodni mjesec (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima) uz porast za 0,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine (prema kalendarski prilagođenim podacima).

Ako se izuzme specifična situacija u siječnju ove godine, onda se kontinuitet međugodišnjeg rasta obujma građevinskih radova kontinuirano bilježi od siječnja prošle godine pod utjecajem rasta obujma radova na zgradama koji se proteže od studenoga 2015. godine. Takav kontinuitet rasta i dalje ne prate radovi na ostalim građevinama, pa je u većini ovogodišnjih mjeseci zabilježen pad aktivnosti na godišnjoj razini uključujući tu i kolovoz u kojem je pad iznosio 3,3%. Očito je da pri izostanku realizacije većih investicijskih zahvata radovi na infrastrukturnim projektima ne prate dostatnim intenzitetom radove na zgradama ograničavajući tako rast ukupnog obujma građevinskih radova.

U takvim je okolnostima rast građevinske aktivnosti u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine prema izvornim indeksima iznosio 1,9% uz porast aktivnosti na zgradama za 6,0% i pad aktivnosti na ostalim građevinama za 2,1%. Riječ je o nešto sporijem rastu od onog ostvarenog u prvih osam mjeseci prošle godine (3,1%), ali ohrabruje činjenica da se rast građevinske aktivnosti ustalio i stabilizirao, premda zasad na relativno niskoj razini.

U kolovozu je u Europskoj uniji građevinska aktivnost smanjena za 0,4% u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine povećana za 3,1%. Prema zasad raspoloživim podacima za 17 zemalja, rast aktivnosti na godišnjoj razini zabilježen je u 13 zemalja, a pad u četiri zemlje. Dvoznamenkasti porast aktivnosti zabilježen je u Mađarskoj (+36,8%), Poljskoj (+23,2%) i Švedskoj (+14,7%), dok je istodobno građevinska aktivnost smanjena u Italiji (-1,1%), Rumunjskoj (-0,6%), Belgiji (-0,4%) i Španjolskoj (-0,4%). Pritom je na razini EU rast aktivnosti na zgradama (+3,0%) bio nešto niži od rasta radova na ostalim građevinama (+3,6%). Zabrinjava činjenica da je u svim ovogodišnjim mjesecima dinamika kretanja građevinske aktivnosti u Hrvatskoj bila lošija od prosječno ostvarivane u Europskoj uniji.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Uslijed visokog rasta broja građevinskih dozvola, za 26,5% u prvih osam mjeseci ove godine, te porasta u njima predviđene vrijednosti radova, očekujemo nastavak rasta i dinamiziranje građevinske aktivnosti u narednom razdoblju. Podršku takvim očekivanjima pruža nastavak gospodarskog rasta uz rast investicijske aktivnosti poduprt visokim iznosom raspoloživih sredstava iz fondova EU.