Objavljeno: 03. 09. 2020. , Ažurirano: 03. 09. 2020.

Vlada RH je na današnjoj Sjednici objavila da se nastavljaju mjere potpore za očuvanje radnih mjesta poduzetnicima kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID-19) narušena gospodarska aktivnost, što je jedna od mjera pomoći gospodarskim subjektima koje je Hrvatska gospodarska komora predložila Vladi.

Potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine. Djelatnosti na koje se to odnosi su prijevoz putnika, ugostiteljstvo, touroperatori, poduzetnici iz djelatnosti rekreacije i organizacije kulturnih, poslovnih i sportskih događanja ako su imali pad prometa veći od 60 %.  Mjera uključuje otpis doprinosa na plaće.

"Prijevoz putnika jedna je od gospodarskih djelatnosti najugroženijih koronakrizom i većina tvrtki su imale gospodarski pad u određenim razdobljima i veći od 60%, te im je ova potpora od životne važnosti i omogućava im da nastave poslovanje te da putnici, posebice u nerazvijenim područjima, imaju mogućnost javnog prijevoza. Veliki pad gospodarskih aktivnosti u prometnim djelatnostima vidljiv je i prema podatcima  Državnog zavoda za statistiku", naglasila je potpredsjenica HGK Mirjana Čagalj.

Od siječnja do lipnja 2020. ukupno je prevezeno 22,7 milijuna putnika, što je u usporedbi s istim razdobljem 2019. pad za 44,4%. Pad je ostvaren u željezničkom prijevozu za 36,6%, cestovnom linijskom prijevozu za 45,8%, pomorskom i obalnom prijevozu za 49,4%, te u zračnom prijevozu, za 65,5%.