Vrijeme održavanja: 26.10.2016. - 27.10.2016.

Objavljeno: 12. 10. 2016. , Ažurirano: 27. 10. 2016.

"Moramo početi snažnije "izvoziti" vlastite proizvode hrvatskom turizmu, jer sa svojih osam milijardi eura prihoda, upravo je turizam naš najbolji izvoznik," poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije HGK Josip Zaher na svečanom otvorenju Dana hrvatskog turizma prilikom dodjele godišnjih turističkih nagrada. Dodao je kako su dobitnici nagrade "Turistički cvijet" najbolji pokazatelj da hrvatski turizam ide u pravom smjeru.

Osvrnuo se i na glavne probleme turizma – produljenje sezone i smanjenje PDV-a istaknuvši da je HGK krenula u izradu studije o utjecaju PDV-a na poslovanje hotela i kampova. "Ta će studija zasigurno biti vjerodostojan i dovoljan argument da ga kreatori politika uvaže" poručuje Zaher.Dodao je kako se ne smije zaboraviti ključni uspjeh u turizmu, a to su ljudi, te je pozvao sve sudionike u turizmu na zajedničku suradnju kako bi u sljedećim godinama postignuli još bolji turistički uspjeh.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić rekao je kako je turizam vrlo važan za Hrvatsku te ujedno odgovoran posao jer leži u rukama profesionalaca. "Da nije tako ne bismo ove godine zabilježili rast turističkih rezultata od 20 posto. Nakon toga moramo raditi na kvaliteti, razvijati nove proizvode te pronalaziti nove motive dolaska turista. Sve nas to čeka u sljedećoj godini", naglasio je Ivičić.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende osvrnuo se na početak dodjele turističkih nagrada prije 20 godina. Govoreći o hrvatskom turizmu rekao je kako smo kroz protekle godine uspjeli stvoriti zaista kvalitetan proizvod. "Dani hrvatskog turizma su i prilika da se zahvalimo najboljima, ali i svima ostalima koji su zaslužni za uspjeh turističke sezone", rekao je Pende.

JosipZaher_640x428.JPG

Potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije HGK Josip Zaher na otovorenju foruma; Izvor: HGK.

"I prošle godine smo dobili nagradu za najbolji hostel kao i ove godine." rekla je direktorica Boutique Hostela Forum iz Zadra Nives Kalac naglašavajući kako im je ova nagrada odlična potvrda njihova rada.

Najboljim poslovnim hotelom proglašen je Hotel Park iz Splita, a najbolji kongresni hotel je Valamar Lancroma Dubrovnik Hotel iz Dubrovnika. U kategoriji odmorišnih hotela dodijeljene su slijedeće nagrade: Bluesun Hotel Solin u Brelima s tri zvjezdice, Hotel Neptun u Dubrovniku s četiri i Hotel Dubrovnik Palace s pet zvjezdica. Dubrovački The Pucić Palace odnio nagradu za mali i prijateljski hotel, a Valamar Dubrovnik President hotel najbolji je u kategoriji wellness hotela. Hotel Villa Dubrovnik iz Dubrovnika pobjednik je u kategoriji luksuznih i jedinstvenih luksuznih hotela.

U kategoriji kampova nagrađeni su najbolji veliki, mali i eko kamp. Naturistički kamp Valalta iz Rovinja najbolji je veliki, Kamp Lupis iz Lovišta mali, dok je nagradu za najbolji eko kamp odnio Kamp Kovačine s Cres. Nagrađene su i najbolje marine i to velika, srednja i mala. Marina Frapa iz Rogoznice odnijela je nagradu za najbolju veliku marinu, najbolja srednja je marina Hramina s Murtera, a najuspješnijom malom marinom proglašena je Olive island marina iz Sutomišćice. U kategoriji putničkih agencija posebno priznanje za doprinos razvoju luksuznog i iskustvenog turizma dobila je agencija Calvados Club iz Splita, a putnička agencija Fiore iz Poreča proglašena je najboljom malom DMK putničkom agencijom.

Navigare Yachting iz Zagreba najbolja je charter kompanija godine, a Butique Hostel Forum iz Zadra proglašen je najboljim hostelom. U kategoriji SPA/lječilište godine nagradu je dobila Thalassotherapia Opatija iz Opatije. Posebno priznanje za doprinos akciji Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku dobio je Đuro Tomljenović.