Vrijeme održavanja: 20.10.2016.

Objavljeno: 18. 08. 2016. , Ažurirano: 25. 10. 2016.

"Iako očekujemo da će hrvatski BDP ove godine porasti za najmanje 2,2%, uz takve niske stope rasta, tek bismo se 2021. vratili na razinu iz pretkrizne 2008. Zato će HGK svoje aktivnosti još snažnije usmjeriti na povezivanje gospodarskog i financijskog sektora koji trebaju biti partneri u stvaranju gospodarskog rasta", istaknuo je danas predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović otvarajući Dan hrvatskih financijskih institucija pred prepunom dvoranom zagrebačkom hotelu Westin, sa preko 350 okupljenih sudionika. Pozdravio je najavu poreznih reformi nove Vlade RH. "Porezni sustav ima snažan utjecaj na konkurentnost gospodarstva i zato nam je potrebna kvalitetno provedena reforma. Prije reforme bitno je izraditi procjenu njenih učinaka jer bi pozitivni efekti mogli izostati ako novi porezni sustav ne bude stvarao dostatne prihode neophodne za nastavak fiskalne konsolidacije", istaknuo je predsjednik HGK. Dodao je da je problem gospodarstva težak pristup novcu i nemogućnost zaduživanja po prihvatljivim kamatnim stopama te visina poreza i doprinosa na plaće, porez na dobit, odnosno visina PDV-a.

Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija, iznimno je zanimljivo događanje jer su se po prvi put na jednom mjestu okupile sve ključne financijske institucije, regulatorne agencije i resorna ministarstva kako bi razmijenili iskustva te zajednički djelovali na ukupnom unaprijeđenu hrvatskog financijskog tržišta u svim segmentima poslovanja.

dvorana.jpg

Izvor: HGK ; Snimio: HGK.

Obzirom je jedan od glavnih ciljeva Konferencije bio  i poticanje kvalitetnije  suradnje između financijskih institucija i poslovnih subjekata, Konferenciji je prisustvovalo i preko sto gospodarstvenika, iz različitih industrija.

Savjetnik predsjednice RH za gospodarstvo Marko Jurčič istaknuo je da su financijske institucije važan element u dostizanju gospodarskog rasta, dok je dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager kazao da gotovo i nema ozbiljnoga gospodarskog pitanja koje možemo riješiti bez razgovora o financijskim institucijama.

Publika_800x533.JPG

Uzvanici na otvorenju skupa; Izvor: HGK; Snimio: HGK

U sklopu konferencije, analitičar londonskog The Economist Intelligence Unita Maximilien Lambertson održao je predavanje EU i RH – Makroekonomski trendovi i očekivanja. Kazao je da će Hrvatska, prema procjenama The Economista, godinu završiti uz rast BDP-a od 2,3%.

Lambertson je naveo četiri izazova za gospodarstvo RH i EU; utjecaj Brexita na ekonomiju Velike Britanije i EU, niske cijene energenata na svjetskom tržištu, razdoblje niskih kamatnih stopa i usporen gospodarski rast Kine. U The Economistu smatraju da izazovi s kojima se suočava EU neće negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo. 

Panelisti_800x450.JPG

Sudionici Prvog panela (s lijeva na desno): Luka Burilović, Saša Drezgić, Vedran Šošić, Petar Pierre Matek, Ivan Jandrić, Marijan Kralj i Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK; Izvor: HGK; Snimio: HGK .

Govornici Prvog panela, koji je moderirao Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije HGK, komentirali su makroekonomske trendove u EU i RH te očekivanja u narednom razdoblju.

Zamjenik ministra financija Saša Drezgić govorio je o poreznoj reformi koja bi trebala krenuti od početka sljedeće godine. Naglasio je da su prioritet dobit i dohodak te da sve reforme idu u smjeru smanjenja opterećenja gospodarstva. Drezgić je istaknuo da je za znatniji gospodarski rast bitno stopu nezaposlenosti svesti na najviše šest posto i povećati javne investicije koje su sada najmanje u Europi.

Vedran Šošić, viceguverner HNB-a, očekuje da će BDP rasti iznad 2,5 posto, a da je procjene za 2017. teško iznositi s obzirom na to da se ne zna kakve će biti reforme.

Ivan Jandrić, predsjednik Udruženja banaka HGK, istaknuo je da nam iduće godine na naplatu dolazi 27 milijardi kuna kredita i da je bitno dotad imati što bolji kreditni rejting za refinanciranje dugovanja.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Petar Pierre Matek smatra da se novčano tržište u Hrvatskoj nije razvilo kao u nekim zemljama, prije svega zbog visoke razine štednje. Marijan Kralj, iz Udruženja osiguravatelja HGK, smatra da taj sektor u Hrvatskoj ne kaska za ostatkom Europe. "Pratimo trendove i osmišljavamo nove proizvode, od osiguranja garancija i potraživanja, do osiguranja od cyber rizika", ističe Kralj te naglašava da su osiguravatelji dosad više podupirali institucionalne i infrastrukturne projekte nego privatni sektor.

panel 2.jpg

 

Sudionici drugog panela (s lijeva na desno): Dean Tomić, Matko Maravić, Klaudija Karabuva Vidas, Hrvoje Krstulović, Igor Đurić, Boris Bekavac, Hrvoje Galičić, Nikola Dujmović, Ivan Mrvoš, Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT HGK,Izvor: HGK ; Snimio: HGK.

Drugi Panel započeo je izlaganjem Sanje Šimić, samostalne savjetnice Sektora za financijske institucije HGK u kojem je istaknut značaj dijaloga između financijskih institucija i poslovnih subjekata kako bi se utjecalo na kvalitetu usluge, praćenje trendova kod kreiranja novih proizvoda, te veću fleksibilnost i konkurentnost. Istaknuto je kako je vrijednost imovine financijskih institucija u 2015. godini iznosila 557,7 milijardi kuna, odnosno bila je 67% vrjednija od hrvatskog BDP-a.

Novi programi i mogućnosti financiranja, financijska potpora poslovnim subjektima i instrumenti zaštite od rizika, ključni su problemi gospodarstvenika prema istraživanju koje je HGK provela među svojim članstvom uoči konferencije. Te su probleme na panelu potvrdili gospodarstvenici, direktor jedne od najvećih hrvatskih informatičkih tvrtki SPAN i predsjednik Udruženja za IT HGK Nikola Dujmović, direktor Inclundea, mladi inovator i izumitelj "pametne klupe" Ivan Mrvoš. Mrvoš ističe da je početni izvor financiranja najveći problem start up poduzetnika. "Kad nam je trebao novac, nismo ga mogli dobiti, a sad kad ga imamo, svi nam ga nude", kaže Dujmović. Dodao je da je potrebno promijeniti obrazovni sustav koji će od početka učiti poduzetništvu i alatima nužnim za uspješno poslovanje, ali i razumijevanje financijskih instrumenta s kojima se poduzetnici svakodnevno  susreću.

Predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima Hrvoje Krstulović objasnio je da investicijski fondovi ulažu u vrijednosne papire gospodarstvenika i samim time pružaju alternativne izvore financiranja.

"Start up kompanije osjetljive su za ulaganja – ono i s jedne i s druge strane mora biti kompatibilno. Treba očekivati povrat, ali i razumjeti rizik", rekao je Krstulović.

Predsjednik Udruženja osiguravatelja pri HGK, Igor Đurić, istaknuo je aktivnosti udruženja na povezivanju osiguravatelja i realnog sektora, dok je Klaudija Karabuva Vidas, predsjednica Udruženja leasing društava HGK ukazala na nemogućnosti prilagodbe leasing proizvoda zahtjevima tržišta, zbog regulatornih ograničenja.

Matko Maravić, iz Udruženja za poslovanje i posredovanje na financijskim tržištima najavio je novu platformu za male i srednje poduzetnike, a Dean Tomić, zamjenik predsjednika Udruženja faktoring društava savjetovao je poduzetnike kako putem faktoringa mogu poboljšati tekuću likvidnost.

Moderatorica panela Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT istaknula je ulogu i poziciju HGK u poticanju kvalitetnije međusobne suradnje svih svojih članica, a Hrvoje Galičić još jednom je ukazao na mogućnosti financiranja koje HBOR nudi malim i srednjim tvrtkama. Boris Bekavac iz Udruženje banaka ukazao je na savjetodavnu ulogu banaka u pripremi evaluacije poduzetničkih projekata.

Svi panelsiti su se složili da je potrebna edukacija gospodarstvenika, posebice mikro i malih poduzetnika koji nemaju dovoljno ljudskih i financijskih resursa da prate programe koje razne financijske institucije nude.

Na Financijskom info trgu, koji je organiziran kao prateći sadržaj Konferencije, savjetodavnu podršku gospodarstvenicima pružilo je preko 20 institucija. Uz državne i razvojne agencije tu su bili i predstavnici banaka, osiguranja, leasinga, faktoringa i tržišta kapitala.

Konferenciju Dan hrvatskih financijskih institucija organizirala je HGK u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu te uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske.