Vrijeme održavanja: 27.02.2020.

Objavljeno: 28. 02. 2020. , Ažurirano: 28. 02. 2020.

HGK – ŽK Split je u suradnji s Privrednom komorom Zeničko-dobojskoga kantona organizirala poslovne susrete hrvatskih i tvrtki iz BiH, koji su održani 27. veljače na sajmu GAST.

B2B razgovorima prethodila su predstavljanja gospodarstava Splitsko-dalmatinske županije i Zeničko-dobojskoga kantona tijekom kojih su prepoznate zajedničke, dodirne točke u kojima je moguće suradnjom ostvariti daljnji razvoj.

Bosna i Hercegovina izrazito je važan vanjskotrgovinski partner Splitsko-dalmatinske županije. Naime, po vrijednosti izvoza, BiH je u 2018. godini našoj županiji bila na četvrtome mjestu, a po vrijednosti uvoza na trećem. ''Vjerujemo da će i ovaj posjet i izravni razgovori gospodarstvenika rezultirati još većim brojkama i dobrim poslovima'', rekla je Maja Mladineo, voditeljica Odsjeka za međunarodne poslove i EU HGK – Županijske komore Split.

Sudionici B2B susreta.jpg
Sudionici B2B susreta; Izvor: HGK.


Predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskoga kantona Diana Babić ovom je prilikom izjavila kako je riječ o kantonu kojem pripadaju tri od deset najvećih tvrtki izvoznica te kako su kao kanton izrazito usmjereni na izvoz prehrambenih namirnica, poput kruha, pekarskih proizvoda i slastica.

U gospodarskom izaslanstvu BiH, uz predstavnike Privredne komore Zeničko-dobojskoga kantona, bili su predstavnici tvrtki iz prehrambene industrije: Vispak d.d., ZIM d.d. Zenica, Sprind d.d. Sarajevo i JAMI d.o.o. Sarajevo – podružnica Tešanj.

Pored ostvarenih poslovnih kontakata tvrtki, HGK – Županijska komora Split i Privredna komora Zeničko-dobojskoga kantona dogovorile su nastavak suradnje uz daljnje poslovne susrete s naglaskom na turističkom sektoru.