Objavljeno: 24. 09. 2017. , Ažurirano: 25. 09. 2017.

Stotine građana Beča ovoga su vikenda šetajući centrom Beča zastale da bi okusile hrvatska vina i uživale u hrvatskim delicijama. U sklopu promocije brenda Vina croatia vina mosaica na trgu Am Hofu predstavilo se ovog vikenda 12 vinara iz četiri vinske regije.

''Da su Austrijanci vrsni poznavatelji vina poznata je činjenica pa je ovaj izazov bio veći. Naši vinari zaslužuju vjetar u leđa a ujedinjenost pod istim brendom olakšava probitak na ovako zahtjevna tržišta, zbog toga smo i osmislili brend Vina croatia – vina mosaica pod kojim okupljamo domaće vinare i pomažemo im u zajedničkom nastupu na vanjskim tržištima. Cilj brenda je osvojiti nova tržišta te učiniti Vina croatia – vina mosaica učinkovitim amabasadorom novog nacionalnog vinskog identiteta'', rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako je Austrija važno tržište jer nam je jedno od najjačih trgovinskih partnera ali i zemlja odakle dolazi velik broj turista.

Burilovic_waltergoetz_1200x675.JPG

Ugledni austrijski gospodarstvanik i lobist Walter Götz s predsjednikom HGK Lukom Burilovićem; Izvor: HGK.

Da Austrijanci sve više žele piti upravo hrvatska vina dokaz je i porast izvoza vina u Austriju. Izvoz je u prvih pet mjeseci 2017. iznosio je 718.542 eura, što je gotovo doseglo cjelokupan izvoz prethodne godine.

''Bilo je teško u početku jer nas nisu prepoznavali kao vinsku zemlju, no sada smo već na dobrom putu da budemo među najboljim uvoznim vinima u Austriji. Kvaliteta je na našoj strani, turistička smo zemlja i sve to trebamo iskoristi. Ova manifestacija vjetar je u leđa  i uvertita za buduće nastupe u Austriji. Reakcije Austrijanaca su pzitivne i to je najbitnije'', rekao je Ivo Peršinović, jedan od izlagača na Am Hofu.

Persinovic_800x533.JPG

Ivo Peršinović, austrijski zastupnik vinarije Kozlović; Izvor: HGK.

Cilj projekta bio je građanima Austrije pokazati sve potencijale Hrvatskoga vina. Uz manifestaciju na poznatom trgu Am Hofu, pod vodstvom nagrađivanog sommeliera Suvada Zlatića održan je masterclass za sve vrsne poznavatelje i ljubitelje vina. S obzirom na rezulate i posjećenost ove akcije, HGK planira hrvatska vina dovesti na ulice i drugih europskih metropola, osobito u onim zemljama iz koji u Hrvatsku dolazi najviše turista.

Svoja vina i hranu na Am Hofu promoviralu su Badel 1862, Degrassi, Dvanajščak Kozol, Feravino, Iločki podrumi, Kozlović, Krauthaker, Kutjevo, PP Orahovica, Zigante, Zlatan otok, PZ Vrbnik, Delikroat i Aura Delikatessen.