Objavljeno: 01. 07. 2016. , Ažurirano: 16. 08. 2016.

Europski centar za poslovanje i tehnologiju (European Business and Technology Centre – EBTCwww.ebtc.eu) je program sufinanciran od strane Europske unije, a provodi ga Eurochambres, udruženje europskih trgovačkih i industrijskih komora.

Misija EBTC-a je pomoći poslovnoj, znanstvenoj i istraživačkoj zajednici u Europi i Indiji kako bi zajednički stvarale nove poslovne mogućnosti za suradnju u 4 ključna područja – biotehnologiji, energiji, okolišu i transportu. Svjetski napori u borbi protiv klimatskih promjena, pogotovo na indijskom tržištu,  predstavljaju značajnu poslovnu priliku, a ideja EBTC-a je stvoriti nove poslovne prilike i omogućiti transfer tehnologije kako bi se suprotstavili izazovima klimatski promjenama.  

EBTC surađuje s postojećim mrežama, partnerima i institucijama  kako u Europi tako i u Indiji uključujući  gospodarske komore članice EU, trgovinske, znanstvene i tehnološke sektore te regionalne agencije za promicanje trgovine. Usko surađuje i s Indian Counterparts Committee (ICC), koja je visoko rangirana skupina indijskih partnera te vodeće poslovno, sektorsko i industrijsko udruženje koje djeluje u svojstvu savjetnika za EBTC. Zahvaljujući suradnji s indijskom zajednicom, EBTC dobiva pristup mreži koja se proteže preko cijelog Indijskog potkontinenta.

EBTC je također glavni koordinator Europske poduzetničke mreže u Indiji, najveće tehnološke platforme u svijetu, te zajedno s Europskom poduzetničkom mrežom pruža sveobuhvatan raspon usluga te identificiraju i usklađuju ponude i zahtjeve iz EU-a i Indije.

Aktivnosti i usluge EBTC-a

Sve aktivnosti EBTC-a usmjerene su prema stvaranju novih poslovnih mogućnosti i transferu tehnologije s fokusom na četiri odabrana prioritetna sektora: energija, okoliš, promet i biotehnologija, a aktivnosti uključuju i rješavanje pristupa tržištu, zaštitu tehnologije – IPR (International Property Rights) te trgovinska i investicijska pitanja.

Cilj je pomoći upravo malim i srednjim poduzećima ili neovisnim istraživačkim organizacijama koja često nemaju sredstava za ulazak na veliko tržište poput Indije i olakšati prijenos čistih tehnoloških rješenja. Putem usluga EBTC-a sudionici imaju priliku promovirati svoja čista tehnološka rješenja, dobiti priliku za ulazak na tržište i sudjelovati na unaprijed dogovorenim jedan-na-jedan sastancima s indijskim tvrtkama i istraživačima.

EBTC pruža usluge po mjeri koje su specifične za potrebe i zahtjeve određene organizacije.

Neke od usluga uključuju:

  • uvid u tržište,
  • istraživanje tržišta,
  • identifikaciju projekta / partnera,
  • strategije za ulazak na tržište,
  • IPR helpdesk,
  • podršku pri natječajima,
  • financiranje i identifikaciju financiranja,

Za sve dodatne ponude možete se obratiti na email: info@ebtc.eu

 

EBTC također nudi i specifične usluge za pojedine organizacije pa tako pruža paket usluga za poduzetnike, za istraživače, za Vladine aktivnosti, mogućnosti suradnje klastera i dr.

Usluge za poduzetnike, nakon što registrirate tvrtku na EBTC Internet stranicama (http://www.ebtc.eu/registration), uključuju usluge poput:

Korak 1: Predstavljanje tvrtke

Prvi korak je registracija profila tvrtke na EBTC stranicama. Potrebno je reći nešto o organizaciji te iznijeti svoje zahtjeve kako bi EBTC mogao učinkovitije voditi tvrtke od istraživanja tržišta do uspostavljanja partnerstva.

Korak 2: Istražiti i naučiti o poslovanju u Indiji ili specifičnim sektorima kroz niz besplatnih online seminara na EBTC stranicama

To je odlična platforma za sve koji imaju goruća pitanja jer na postavljena pitanja odgovaraju stručnjaci.

Korak 3: Istražiti mogućnosti iz prve ruke

Ne postoji bolji način za razumijevanje zemlje koja je raznolika poput Indije, nego zapravo istraživati  zemlju, ljude i što je najvažnije – sektor koji vas interesira. Iako EBTC ima iskustva u biotehnologiji, energiji, zaštiti okoliša i prometa, EBTC je pruža pomoć i tvrtkama iz drugih sektora koje žele poslovati u Indiji.

Kako bi se bolje predstavili, najbolje je prezentirati svoje tehnologije i inovacije na jednom od EBTC događaja, uz suorganizaciju s njihovim partnerima. Ovi događaji su platforme koje okupljaju stručnjake te stručnjake određenog sektora. Događanja u EBTC–u uključuje radionice, seminare, dobro planirane B2B / B2G skupove i tržišna istraživanja.

Korak 4: Pretvaranje poslovnih prilika u poslovne dogovore

Nakon dobivene prilike potrebno je iskoristiti personalizirane usluge EBTC-a. Centar organizira online i offline B2B/B2G sastanke; tržišne istraživačke izlete i izvješća. Uz pomoć stručnjaka, centar će vam pomoći pronaći mogućnosti financiranja te biti potpora pri natječajima, a uz to pomoći će vam pri razvoju tržišne strategije kako biste se što bolje mogli približiti indijskom tržištu.

Korak 5: Zaštita tehnologije – IPR (International Property Rights)

Kroz EBTC IPR Helpdesk vrlo je lako zaštititi svoje ideje i tehnologije, a nudi se i niz usluga za rješavanje svih problema vezanih za prava intelektualnog vlasništva. Helpdesk je pokrenut s ciljem olakšavanja komercijalizacije tehnologije, kao i zbog pitanja upravljanja pravima intelektualnog vlasništva vezanim za Indiju. Helpdesk će pružiti informacije o zakonu o pravima intelektualnog vlasništva u Indiji i nedavnim dopunama i presudama u slučajevima Prava intelektualnog vlasništva.

Korak 6: Poslovni prostor u Indiji

Kada je ugovor potpisan, EBTC nudi i korištenje privremenog poslovnog prostora u Indiji. EBTC ima prostore na raspolaganu u Delhiju, Mumbaiju, Bengaluru i Kalkuti.

 

EBTC također pruža i pristup određenim studijama i izvještajima (http://www.ebtc.eu/studies-reports.html) kao i mogućnost registracije za njihov besplatni newsletter (http://www.ebtc.eu/ebtc-newsletters.html

 

Kontakti za više informacija:

Tel: +32 – (0) 2282 0863

E-mail: ebtc@eurochambres.eu   

EUROCHAMBRES, Chamber House, Avenue des Arts, 19 A/D,

B-1000 Brussels