Objavljeno: 30. 01. 2017. , Ažurirano: 07. 03. 2017.

Mobilni tim Županijske komore Rijeka, u kojem su bili predsjednik ŽK Rijeka Vidoje Vujić, viši stručni savjetnik Zlatko Mičetić i stručna suradnica Odsjeka za industriju, komunalno gospodarstvo, građevinu i energetiku Gabrijela Milin, 24. je siječnja posjetio društvo 3. maj Brodogradilište d. d. Predstavnike ŽK Rijeka primio je novi direktor 3. maja Maksimilian Percan i član Uprave Predrag Božanić.

Percan je direktor 3. maja od početka godine, a riječko je brodogradilište sredinom 2013. preuzeo pulski Uljanik d. d. iz kojega je, s pozicije voditelja projekata, Percan došao. Predsjednik ŽK Rijeka Vujić čestitao mu je na novom radnom mjestu te predložio da 3. maj bude domaćin jednoj od sljedećih sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Rijeka.

Pozvao je također direktora Percana na sudjelovanje na budućim sastancima struke, sjednicama Gospodarskog vijeća i Skupštine HGK te korištenje Komore kao kanala za sva njihova potencijalna pitanja i prijedloge. 3. maj ima tradiciju poslovanja dugu 110 godina, zapošljava više od 1200 osoba, a u svojoj je djelatnosti vodeći po prihodima za 2015. godinu u Primorsko-goranskoj županiji.

Prošle je godine 3. maj uspješno porinuo četiri broda: dva tankera za prijevoz nafte, derivata i kemikalija za španjolskog naručitelja, samoiskrcavajući brod za rasuti teret (prvi od pet ugovorenih i prvi brod tog tipa ikad sagrađen u nekom od hrvatskih brodogradilišta) za kanadskog naručitelja te tanker za prijevoz asfalta (prvi od dva ugovorena) za švedskog naručitelja.

Iako problema u knjizi narudžbi nema, Božanić i Percan istaknuli su problem deficitarnih kadrova unatoč velikoj zabilježenoj nezaposlenosti. U posljednje tri godine veliku pažnju pridaju osposobljavanju radnika za zanimanja koja nedostaju, nudeći im pritom novčanu stimulaciju, ali i zaposlenje nakon završenog tečaja (u centrima u Puli, Rijeci i Slavonskom Brodu). Nedostaju im brodomonteri, zavarivači i brodocjevari, a sve teže uspijevaju popuniti tečajeve. Tako im se nedavno na natječaj za 20 zavarivača javilo samo desetak ljudi.

Predsjednik ŽK Rijeka naveo je da se HGK zalaže za uvođenje dualnog obrazovanja kojime bi se problem neusklađenosti obrazovanja s potrebama privatnog sektora trebao riješiti cijelim nizom mjera.

Čelnici 3. maja požalili su se na manjak prostora za skladištenje materijala, a predsjednik Vujić predložio je rješenje problema prenamjenom vlastitih neiskorištenih prostora brodogradilišta u industrijsku zonu, za što je sada idealan trenutak s obzirom na to da je u tijeku javna rasprava o izmjenama Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Primorsko-goranske županije.