Vrijeme održavanja: 17.03.2017.

Objavljeno: 10. 03. 2017. , Ažurirano: 20. 03. 2017.

U petak, 17. ožujka, ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić održao je radni sastanak s gospodarstvenicima u djelatnosti sektora govedarstva, mljekarstva i proizvodnje sira, svinjogojstva, peradarstva, proizvodnje namještaja i piljenja i blanjanja drva. Sastanku su prisustvovali i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, saborski zastupnik Miro Totgergeli, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Krešimir Ivančić i predsjednik ŽK Bjelovar Jakov Ćorić. Na sastanku se raspravljalo o Zakonu o poljoprivrednome zemljištu, stanju u sektoru mljekarstva i svinjogojstva, načinu provedbe sustava potpora za dobrobit životinja, Programu Ruralnog razvoja (M04.  podmjera 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i M 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda) te o Zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

Ministar Tolušić naglasio je da je vrlo važno gajiti poštovanje prema hrvatskim proizvodima i kupovati ih jer se kupovinom domaćih proizvoda pomaže hrvatska poljoprivreda. Rekao je da postoje brojni problemi u poljoprivredi, ali da je ministarstvo poljoprivrede postavilo ciljeve za njihovo rješavanje. Najvažnije je da se o svim segmentima poljoprivredne proizvodnje otvoreno i konstruktivno razgovara s hrvatskim proizvođačima i da se zajedno traže najbolja rješenja.

Damir Bajs, istaknuo je da je Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje vodeća poljoprivredna županija, ali s manjim brojem poljoprivrednika. Rekao je da su potrebne mjere kojima će se potaknuti ljude da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a vrlo je važno državno poljoprivredno zemljište staviti u funkciju.

Jakov Ćorić, izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra poljoprivrede ŽK Bjelovar i istaknuo da samo zajedničkim pristupom Hrvatska poljoprivreda se može stabilizirati, a hrvatski poljoprivredni proizvođači mogu napredovati.