Vrijeme održavanja: 30.06.2020.

Objavljeno: 30. 06. 2020. , Ažurirano: 30. 06. 2020.

Danas su u HGK – Županijskoj komori Požega predstavljene nove mjere za očuvanje radnih mjesta. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar pred velikim brojem poduzetnika i predstavnika drugih institucija predstavili su mjere koje se odnose na skraćeno radno vrijeme, samozapošljavanje i pomoć mikropoduzetnicima u borbi protiv posljedica pandemije.

Provedba mjere skraćivanja radnog vremena počinje 1. srpnja, a tu će potporu moći koristi poslodavci koji imaju 10 i više zaposlenih na puno radno vrijeme s potporom za najmanje 10, odnosno 20 posto svojih radnika, ovisno o veličini poslodavca. Potpora se dodjeljuje u visini od najviše 2.000 kuna mjesečno neto po radniku, a pojedini radnik može provesti do 50 posto mjesečnog fonda sati u korištenju potpore za skraćivanje radnog vremena. Kako bi se dala dodatna sigurnost poslodavcima u planiranju poslovnih aktivnosti, trajanje ove mjere predviđeno je do 31. prosinca. Važan je kriterij pad prometa odnosno primitaka u mjesecu za koji se traži potpora, za najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec protekle godine. Također, uz ovu mjeru, donijet će se mjera za mikropoduzetnike, koji imaju do 9 radnika, također s isplatama do 2.000 kuna.

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar o aktivnim je mjerama zapošljavanja u posebnoj situaciji uzrokovanoj koranavirusom napomenuo kako sve mjere prate tržišne potrebe te su prema svim korisnicima pojednostavljene sve potrebne procedure. Također, napomenuo je da je dosad slavonskim županijama prema svim mjerama osim mjere ORM COVID 19 uloženo 920 milijuna kuna, što čini ukupno 22 posto sredstava na razini RH te je mjerama obuhvaćeno gotovo 31.000 osoba.

Mjeru Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) za srpanj 2020. - mikropoduzetnici i mjeru Potpora za očuvanje radnih mjesta - skraćivanje radnog vremena, odnosno njihove detalje možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.