Vrijeme održavanja: 06.04.2018.

Objavljeno: 04. 04. 2018. , Ažurirano: 06. 04. 2018.

"Franšizno poduzetništvo je idealan oblik početka poslovanja. Ima znatno nižu razinu rizika od klasičnog poslovanja budući da se radi o preuzimanju provjerenog modela poslovanja na tržištu", rekao je predsjednik Zajednice za franšizno poslovanje HGK Nikola Oršanić na Minisajmu poslovnih prilika za samozapošljavanje održanom 6. travnja u HGK pod sloganom "Samozapošljavanje bez vlastite ideje? Može, uz franšizu!" i u organizaciji Zajednice za franšizno poslovanje HGK i Hrvatske udruge za franšizno poslovanje.

"Kad se uđe u posao kroz franšizu, nije potrebno trošiti vrijeme na razvoj proizvoda i usluge, već na razvoj poslovanja", rekao je Oršanić te dodao da je zapošljavanje općenito moguće kod poslodavca, samozapošljavanjem kroz kupovinu tvrtke koja već dobro posluje ili pak razvijajući startup poduzetničku ideju, što je visoko rizičan ulazak u poduzetništvo. Prema istraživanju u SAD-u, 90% novopokrenutih startup tvrtki doživi neuspjeh, većinom zbog nedostatka interesa potrošača za proizvod ili uslugu. Zato je u poslovanju s franšizom rizik mnogo manji.

"Svakoga dana u Hrvatskoj svatko od nas dotakne najmanje šest franšiznih poslova, a da toga nije ni svjestan. Taj oblik poslovanja obuhvaća 50 posto maloprodaje u svijetu, a 24.500 brendova u svijetu su franšizni lanci koji su stvorili 1,1 milijun poduzeća te pružaju velike mogućnosti zapošljavanja", istaknula je predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje Ljiljana Kukec, dodajući da mali i srednji poduzetnici čine 95 posto franšiza, a u Hrvatskoj je najveći broj mikro-franšiza.

"Potpore za samozapošljavanje kao mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilježe veliki rast korištenja te se na kraju godine očekuje 50 posto više nego lani", istaknula je rukovoditeljica Odsjeka za provedbu i praćenje mjera aktivne politike zapošljavanja Ivana Mikek-Kupres govoreći o programima samozapošljavanja HZZ-a. "Potpore za samozapošljavanje povećane su s 35.000 na 55.000 kuna te 70.000 kuna za one koji koriste i mjeru osposobljavanja. Za udruživanje dvije osobe u istom obrtu potpore iznose 110.000 kuna, a potpora udruživanju četiri osobe u trgovačko društvo iznosi 220.000 kuna", rekla je Mikek-Kupres, ističući da je u 2018. godini novost i potpora za proširivanje djelatnosti.

Na skupu su predstavljeni i hrvatski poslovni koncepti Surf'n'fries, franšiza Eco point, Laundry Lounge i My Laundry, franšiza Fish4wish, franšize Dream Gym/Hard Gym, franšiza Body creator, franšiza Diadema te mađarska franšiza Logiscool i slovenska franšiza Lonche.