Objavljeno: 12. 07. 2019. , Ažurirano: 12. 07. 2019.

Vrijeme održavanja: 11.07.2019.


„Premda proizvodna i izvozno orijentirana županija, koja bilježi kontinuirani devizni suficit, Sisačko-moslavačka županija prošle je godine poslovala s gubitkom od 314 milijuna kuna“, istaknuo je predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Boris Mesarić na 16. sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak, održanoj 11. srpnja.

"Konsolidirani rezultati poslovanja za prošlu godinu, nažalost su negativni jer kada Petrokemija kao najveći gospodarski subjekt posluje s gubitkom, onda je to teško nadoknaditi, s obzirom na to da su druge tvrtke neusporedivo manje", rekao je Mesarić dodavši da je stanje zabrinjavajuće jer županija ima i najveću stopu registrirane nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj, 17,2 posto, dok je prosjek Hrvatske 6,9 posto. Istodobno, smanjen je i broj zaposlenih, a Mesarić upozorava i na nepovoljnu strukturu odnosa umirovljenika i zaposlenih: „U našoj županiji taj je odnos oko 0,92 zaposlena na jednog umirovljenika. No, ni na razini Hrvatske nije bolje jer na jednog umirovljenika dolazi 1,27 zaposlenih, uslijed čega je upitna održivost mirovinskog sustava.“

"Ipak se nazire tračak optimizma", nastavio je Mesarić navodeći neke pozitivne trendove: „U Petrokemiji je promijenjena vlasnička struktura, stvari idu nabolje te se nadamo da će se taj subjekt oporaviti. Također, u drvnom je sektoru dosta tvrtki s izuzetno kvalitetnim poslovanjem, a pozitivnih primjera ima i u drugim sektorima (Hipp Croatia, Mlin i pekare, Lonia, Selk). Dolaze i neke nove tvrtke koje se žele pozicionirati na ovom prostoru", kaže Mesarić, "ali one ne mogu zapošljavati tisuće ljudi. Godinama smo propadali i ne možemo očekivati oporavak preko noći“, zaključio je.

Na sjednici je prihvaćena i Odluka o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini. U kategoriji velikih poduzeća plaketu će dobiti kutinski Selk d.d., u kategoriji srednjih poduzeća MMM – Vukelić d.o.o. iz Brestače, a malih poduzeća Sano d.o.o. iz Popovače. Nagradu za inovativnost dobit će sisački Auto promet Sisak d.o.o. za inovativni i edukativni pristup putnicima u putničkom autobusnom prometu primjenom modernih tehnologija.

Također, na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća u rujnu dodijelit će se i jubilarne nagrade te priznanja tvrtkama za kontinuirano poslovanje na području ŽK Sisak. Priznanje za 65 godina postojanja dodijelit će se kutinskoj tvrtki Lonia d.d., za 60 godina tvrtki Lonja-Strug d.d. Kutina, a za 55 godina postojanja tvrtki Radio Sisak d.o.o.

Priznanja za 25 godina kontinuiranog poslovanja dodijelit će se tvrtkama: Zlatna igla-Siscia d.o.o., Košćal d.o.o. Popovača, Turbomehanika d.o.o. Kutina, Posavski hrast d.o.o. Novska, Hidraulika d.d. Kutina, Štibrić d.o.o. Popovača, IGM Moslavinakamen d.o.o. Mikleuška, Sandra-prom d.o.o. Sisak, Roto-Sisak d.o.o. Sisak, Belona d.o.o. Petrinja, Šmit electronic d.o.o. Kutina, Promigo d.o.o. Kutina, Una trade d.o.o. Unčani, Prerada drveta Kovačević d.o.o. Voloder, EKO-MLAZ.DM d.o.o. Novska, Agri-vet d.o.o. Kutina, Dolenac promet d.o.o. Petrinja, Dendros d.o.o. Kutina, Kamen centar d.o.o. Mošćenica i Rambousek d.o.o. Novska.

Priznanje za 20 godina kontinuiranog poslovanja dodijelit će se tvrtki Ferić&Bogdan d.o.o. Sisak.

 

Održana 16. sjednica Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Sisak
Izvor: HGK