Vrijeme održavanja: 17.12.2016.

Objavljeno: 04. 11. 2016. , Ažurirano: 22. 12. 2016.

Na desetomu Božićnom sajmu u Otočcu 17. prosinca, prvu je Međunarodnu konferenciju o ženskomu poduzetništvu otvorila potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

"Hrvatska gospodarska komora ima dugogodišnje iskustvo u promicanju i poticanju poduzetništva žena. Ove će godine biti 21 godina otkako HGK uspješno surađuje s Hrvatskom udrugom poslovnih žena Krug. U svjetskoj populaciji, kao i u ukupnom stanovništvu RH, žene čine većinu (52 posto). Međutim, činjenica je da žena u području poduzetništva ima manje nego muškaraca zbog socijalnog, ekonomskog i politički nepovoljnijeg položaja u odnosu na muškarce", istaknula je Čagalj te naglasila da su žene obrazovanije i čine većinu među diplomiranima, 58 posto među magistrima i 54 posto među doktorima znanosti.

"U 2013. godini žene su u prosjeku zarađivale 11 posto manje od muškaraca. U toj godini, jedina djelatnost gdje su žene bile bolje plaćene od muškaraca, nevjerojatno, ali istinito, bilo je graditeljstvo. I sama dolazim iz te tradicionalno muške djelatnosti, gdje muškarci vrlo teško mogu prihvatiti žene kao ravnopravne partnerice, a kamoli kao nadređene", istaknula je Čagalj dodavši da su žene u poduzetništvu i dalje na hrvatskom tržištu rada u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce, ali u posljednjih nekoliko godina vidljivi su pozitivni pomaci u smjeru poticanja uloge žena u poduzetništvu. U 2008. godini bilo je tek 18 posto poduzetnica, a već u 2013. taj je broj porastao na 25 posto, što je izrazito pozitivno.

"Za povećanje broja žena u poduzetništvu potrebno je izgraditi odgovarajuću poduzetničku infrastrukturu. U tom pogledu Hrvatska donosi niz mjera i instrumenata. Tako je donesena i druga Strategija razvoja poduzetništva žena u Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020., kao okvir akcija i postupaka koje je potrebno poduzeti s ciljem poboljšanja ženskog poduzetništva", rekla je Čagalj naglasivši da je Hrvatska gospodarska komora bila jedan od inicijatora izrade ove nacionalne strategije te jedan od sudionika u provedbi strateških ciljeva poput poboljšanja sustavne potpore poduzetništvu žena i uvođenja poduzetništva žena u cjelokupnu institucionalnu infrastrukturu.

Program je nastavljen panelom 11 žena poduzetnica iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Svaka od njih je imala prigodu predstaviti se ostalim panelisticama, ali i brojnoj zainteresiranoj publici. Doista su se mogla čuti različita iskustva i prakse uspješnog ženskoga poduzetništva.