Objavljeno: 18. 05. 2018. , Ažurirano: 18. 05. 2018.


Konzumacijom hrvatske ribe pridonosimo razvoju ovog sektora i svima onima koji se bave ulovom, uzgojem i preradom ribe. Želimo se boriti protiv apsurda da imamo golem potencijal u uzgoju i ulovu ribe, izvozimo 140 posto više ribe nego što uvozimo, a da s potrošnjom od samo 10 kilograma ribe po glavi stanovnika konzumiramo upola manje od prosjeka EU", istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević na manifestaciji u okviru projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Skupna 2 800x533.JPG

Pripremljeno je dvije tone ribe i ribljih prerađevina; Izvor: HGK.

"Ovim projektom htjeli smo djelovati na svijest naših građana da većom konzumacijom ribe, posebno zbog njezinih nutritivnih svojstava, zapravo izravno doprinosimo kvalitetnijem načinu prehrane i života. Većom potrošnjom ribe čuvamo i domaća radna mjesta u ruralnim krajevima i na otocima. Naša riba dolazi iz održivog uzgoja s najvišim ekološkim standardima, a hrvatski sustav sigurnosti hrane sigurno je jedan od najboljih u EU", naglasio je Kovačević.

Skupna 1 800x533.JPG

Građani su mogli besplatno kušati riblje specijalitete; Izvor: HGK.

"Ovo je izvrstan projekt promocije vrhunskih proizvoda hrvatskog ribarstva, kojeg uz brojne druge projekte financiramo iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U Ministarstvu poljoprivrede radimo i na projektu popularizacije konzumacije ribe u vrtićima i školama, a našim ribarima za lovostaj, nove pogone i investicije do sada smo isplatili 336 milijuna kuna," izjavila je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, dodavši da je iskorištenost Operativnog program za pomorstvo i ribarstvo u mandatu ministra Tomislava Tolušića ušesterostručena.

Vučković 800x601.JPG

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković; Izvor: HGK.

Na manifestaciji je za posjetitelje pripremljeno 2000 kilograma ribe i proizvoda ribarstva koje su mogli besplatno kušati. Uz degustaciju morskih i slatkovodnih hrvatskih jela od ribe i proizvoda ribarstva, posjetitelji su uživali i u nastupu dalmatinske klape.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević
Izvor: HGK