Vrijeme održavanja: 07.10.2016. - 08.10.2016.

Objavljeno: 10. 10. 2016. , Ažurirano: 10. 10. 2016.

Gospodarska manifestacija Dani meda u Hrvatskoj održana je od 7. do 9. listopada u Osijeku, u sklopu koje je organizirano XXI. ocjenjivanje kvalitete sortnoga meda, XV. ocjenjivanje pakovina meda, pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda, pakovina pića i suvenira te XII. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda.

Svečano proglašenje rezultata te dodjela nagrada šampionima ocjenjivanja, kao i ostalim sudionicima po kategorijama, održana je u subotu 8. listopada u ŽK Osijek. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz svih dijelova Hrvatske, predstavnici institucija koje prate poljoprivredu, tj. pčelarstvo.

Na XXI. ocjenjivanje meda pristigla su 98 uzorka različitih sorti meda. Na XV. ocjenjivanje pakovina pristiglo je 15 pakovina meda, 5 pakovine proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i 8 suvenira. Pčelarima koji su prijavili svoj med na ocjenjivanje dodijeljeno je 42 diplome Zlatna žlica, 40 diploma Srebrna žlica, 13 diploma Brončana žlica i 3 diplome za sudjelovanje. Ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja je Ivan Pavlović iz Siska za med od metvice. Šampion bagrema je Obiteljsko pčelarstvo Škrlec iz Radoboja.

Ivan Mišković iz Županje ima najbolju pakovinu u kategoriji meda.  

Obrt „Radovan Petrović“ iz Velike Gorice ima najbolju pakovinu u kategoriji proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda. Najbolji suvenir je OPG Sanje Božić iz Donjeg Miholjca.

Na XII. ocjenjivanju pića od meda i na bazi meda prijavljeno je ukupno 21 uzorak pića. Najbolje je ocijenjena medica je Sanje Božić iz Donjeg Miholjca.