Maloprodajni promet raste već 31 mjesec zaredom

Prema objavljenim prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, realan je promet u trgovini na malo u ožujku ove godine bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veći za 7,7% u odnosu na ožujak 2016. godine, što predstavlja najbržu dinamiku realnog godišnjeg rasta još od kolovoza 2007. godine (10,5%). Također, tim povećanjem nastavljen je trend godišnjeg rasta koji kontinuirano traje od rujna 2014. godine (31 mjesec).

Spomenuti dvoipolgodišnji kontinuirani uzlazni trend maloprodajnog prometa djelomično je rezultat poboljšanja pouzdanja potrošača koje se bilježi (na godišnjoj razini) od listopada 2014. do lipnja 2016. godine, kada se bilježi prvo pogoršanje. U srpnju i kolovozu nastavlja se negativan trend tog pokazatelja, a od rujna do kraja prošle godine ponovno se bilježi poboljšanje. Početkom ove godine pouzdanje potrošača u slabijoj se mjeri pogoršava (-0,5 bodova u odnosu na siječanj 2016.), no u veljači i ožujku se ponovo bilježi poboljšanje.

Na pozitivan je trend potrošačkog optimizma u posljednje dvije godine određeni utjecaj imala povoljnija promjena oporezivanja plaća, koja je uslijedila početkom 2015. godine. I nova je porezna reforma (početak primjene siječanj ove godine) imala određeni utjecaj na povećanje kupovne moći stanovništva te tako i na ostvareni godišnji rast prometa u prva tri mjeseca ove godine.

U prva je tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo realno bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, u prosjeku veći za 5,3% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Spomenuta povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa u posljednje dvije godine pozitivno su utjecala i na kretanja osobne potrošnje (čini gotovo 60% BDP-a) koja u tom razdoblju također bilježi rast.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Nakon prošlogodišnjeg rasta maloprodajni promet još je uvijek oko 11% niži od razine iz pretkrizne 2008. godine. U ovoj godini očekujemo nastavak povoljnih kretanja prometa u trgovini na malo, a ako bi se zadržala ovogodišnja dinamika rasta, razina prometa iz pretkrizne godine bila bi prestignuta tek 2019. godine.