Vrijeme održavanja: 25.05.2018.

Objavljeno: 16. 05. 2018. , Ažurirano: 25. 05. 2018.

"Hrvatska gospodarska komora u razvoju logistike prepoznaje veliki potencijal za razvoj hrvatskog gospodarstva. Ovim projektom želimo povezati akademsku zajednicu, logistiku i gospodarstvo te pokazati da naše kompanije prepoznaju potrebu za mladim umovima kako bi bile konkurentnije na tržištu EU. Kroz rad na praktikumu prepoznat će se najbolji studenti, a svi mi ćemo imati priliku uživati u njihovim praktičnim rješenjima i nešto naučiti", istaknuo je direktor Sektora za prometi i veze HGK Dario Soldo otvarajući Logistički praktikum, projekt kojeg su organizirali Fakultet prometnih znanosti (FPZ) i Zajednica za intermodalni transport i logistiku HGK u suradnji s tvrtkama partnerima – Atlantic grupom, Hrvatskom poštom i Zagrebačkom pivovarom.

Tim 2 zajedno 800x675.jpg

Drugi studentski tim u sastavu: Lucija Bukvić, Nikolina Koprivičanec, Mirko Grigić i Mislav Smolković; Izvor: HGK.

"Drago mi je da ovaj projekt daje konkretne rezultate u povezivanju znanosti i gospodarstva na operativnoj razini. Naša suradnja s HGK dio je misije FPZ-a da postanemo jaka potpora hrvatskom gospodarstvu u sektoru kojim se bavimo. Zato nam je jako važno da naš znanstveni plan i proces povezujemo s našim proizvodom, a to su studenti, budući stručnjaci u sektoru. Želimo da i oni i tvrtke u kojima će raditi u praksi znaju odgovoriti na sve izazove koje moderno poslovanje nosi", poručio je prodekan FPZ-a za znanost i vanjsku suradnju Tomislav Josip Mlinarić.

Dario Soldo 800x533.jpg

Direktor Sektora za prometi i veze HGK Dario Soldo; Izvor: HGK.

"Ideja projekta je omogućiti studentima dodatne kompetencije. Oni traže konkretna rješenja za zadane probleme u ograničenim vremenskim okvirima kroz timski rad. Danas ćemo vidjeti kreativnost mladih ljudi koji nemaju radnog iskustva, ali baš ta činjenica je ključna za inovativnost i razmišljanje van okvira. Ovim projektom smo studente potakli da prihvate nestandardne načine učenja koji će im biti od koristi u budućem poslovnom životu", naglasila je Jasmina Pašagić Škrinjar, predsjednica organizacijskog odbora 4. Logističkog praktikuma.

Tim 3 zajedno 800x533.jpg

U trećem su timu sudjelovali studenti Nikola Šoštarec, Karlo Arbanas, Luka Lektorić i Josip Jelovec; Izvor: HGK.

Tri tima studenata su kroz mjesec dana rješavala različite probleme. Za Atlantic grupu su se pozabavili problemom komisioniranja u centralnom skladištu u Zagrebu, Hrvatskoj pošti su pomagali oko procesa distribuiranja paketa na otocima, a za Zagrebačku pivovaru su radili na optimizaciji sustava zaprimanja narudžbi.

 

Dubravko Tome 800x533.jpg

Direktor proizvodnih i logističkih operacija Zagrebačke pivovare Dubravko Tomé; Izvor: HGK.

Atlantic Grupa i Zagrebačka pivovara proglasile su pobjednikom Logističkog praktikuma projektna rješenja prvog tima studenata Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu kojeg su činili Maja Furdi, Nikolina Kraljević, Mislav Kralj i Ante Miloš, dok je Hrvatska pošta proglasila pobjednikom projektna rješenja drugog tima u sastavu Lucija Bukvić, Nikolina Koprivičanec, Mirko Grigić i Mislav Smolković. U trećem su timu sudjelovali studenti Nikola Šoštarec, Karlo Arbanas, Luka Lektorić i Josip Jelovec.

U sklopu Logističkog praktikuma održan je i okrugli stol pod nazivom Inovativne tehnologije u logističkim procesima na kojem su istaknute prednosti i poteškoće u primjeni inovativnih tehnologija u logističkim procesima te inovacije koje će se razvijati u tom području.

"Niz je iskoraka u primjeni inovativnih tehnologija u Atlantic Grupi, kao što je uvođenje voice tehnologije te priprema djelatnike za tu tehnologiju, unaprjeđivanje procesa u području nabave i skladištenja, a u budućnosti se mogu očekivati i investicije u području robotike, upotrebe dronova te automatskih vozila", istaknula je direktorica Upravljanja lancem opskrbe Atlantic trade Darija Pizent.

Mladen Puzak 800x533.JPG

Izvršni direktor divizije ekspres Hrvatske pošte Mladen Puzak; Izvor: HGK.

Direktor proizvodnih i logističkih operacija Zagrebačke pivovare Dubravko Tomé istaknuo je uvođenje tehnologija u kompaniji koje će pridonijeti manjem zagađivanju i emisiji CO2 u okoliš, tehnologije električnih viličara te nabavi drona radi kontrole skladišnog prostora. "Kratkoročno ćemo raditi na unapređivanju sustava naručivanja, mehanizaciji sustava novonabavljene ambalaže, a dugoročno na drugim rješenjima korištenja energije, upotrebi električnih vozila te automatizaciji skladišta", rekao je Tome.

Izvršni direktor divizije ekspres Hrvatska pošte Mladen Puzak istaknuo je uvođenje novih strojeva za razvrstavanje pošte, logističkog centra, digitalne pošte, a postoji prostor i za daljnje investicije. "Naš je fokus na krajnjeg korisnika, a kroz Akademiju hrvatskih pošta tražimo prostor za inovacije", rekao je Puzak.

Predstojnik Zavoda za transportnu logistiku Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Kristijan Rogić istaknuo je važnost razvoja inovativnih tehnologija u logističkim procesima kao i suradnju znanosti s gospodarstvom. "Radimo na primjeni softvera u skladišnim procesima i njegovoj vizualizaciji uz pomoć naočala za virtualnu stvarnost. U ovom će se području razvijati te primjenjivati i umjetna inteligencija", zaključio je Rogić.