Kuvajćani jako zainteresirani za hrvatske robote, hranu, oružje i turističke destinacije

HGK
Razgovori gospodarskih delegacija u Kuvajtskoj trgovačkoj i industrijskoj komori

"U Kuvajtu je iskazan veliki interes gospodarstvenika. Svi smo se usuglasili kako je razmjena uistinu na niskoj razini i kako to treba što prije mijenjati. Upravo zbog toga očekujemo da ćemo već u drugom dijelu godine organizirati B2B sastanke i poslovne forume koji bi mogli rezultirati konkretnim poslovima", izjavio je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić te naglasio kako je najveći interes iskazan u području prehrambene industrije, ICT industrije, brodogradnje, obrambene industrije te turizma.

komora1_800x453.png

Hrvatsku gospodarsku delegaciju predvodila je ministrica Martina Dalić ; Izvor: HGK.

"Osim toga možemo iskoristiti naš mediteranski položaj u povezivanju sa zemljama Zaljeva, odnosno Kuvajta, u smislu prijevoza određenih prerađevina", dodao je Kramarić.

Predstavnik tvrtke Brodotrogir Slobodan Vernić rekao je kako je gospodarska delegacija naišla na više nego izvanredan doček. "Otvorena su nam vrata za mnoge poslove u bližoj budućnosti. Mi smo se prekvalificirali za izgradnju četiriju brodova za jednu kuvajtsku tvrtku te se nadamo da ćemo u fer konkurenciji dobiti taj posao koji iznosi potencijalnih 130, 140 milijuna dolara", naglašava Vernić.

komora2_800x453.png

Kuvajtska delegacija; Izvor: HGK.

Tvrtka CROZ u Kuvajtu predstavlja robot STEMI, novi hrvatski proizvod koji je globalnu premijeru imao pred mjesec dana u Las Vegasu, a Kuvajt je druga točka svjetske turneje. Robot je namijenjen za djecu u dobi od otprilike 14 godina koja bi tijekom druženja s robotom naučila cijeli splet inženjerskih vještina i životni ciklus jednog inženjerskog zadatka. "Ovaj posjet nam daje jaki vjetar u leđa, danas sam održao prezentaciju u poreznoj upravi i ministarstvu financija", ističe Krešimir Mudrovčić iz tvrtke CROZ.

Iz tvrtke HS produkt također smatraju kako će posjet biti uspješan, ministarstvo obrane iskazalo je veliki interes za njihove proizvode s čime su otvorili vrata novog tržišta te dogovorili potencijalnu suradnju.

komora9_800x453.png

Kuvajtski su čelnici zadovoljni otvaranjem veleposlanstva RH u toj zemlji; Izvor: HGK.

Potpredsjednik Kuvajtske trgovačke i industrijske komore Abdul Wahab Mohammad Al-Wazzan posebno je zadovoljan otvaranjem hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu. Smatra da će to pomoći daljnjoj komunikaciji i suradnji naših zemalja, poslova i ljudi. "Hrvati na naše tržište mogu izvoziti hranu i oružje što je nama važno. Želimo znati više o hrvatskim proizvodima kao što su, na primjer, roboti za edukaciju učenika. Osim toga puno Kuvajćana je zainteresirano turistički posjetiti Hrvatsku", izjavio je Al-Wazzan.

Kontakti

  • Ante Perica viši stručni suradnik, Pododjel za prekomorska tržišta Tel: +385 1 456 1788 Email: aperica@hgk.hr