Kontinuiran rast obujma građevinskih radova

Pixabay
Prema privremenim podatcima DZS-a, u ožujku je ove godine indeks obujma građevinskih radova smanjen za 1,9% u odnosu na prethodni mjesec (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podatcima), dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine porastao za 3,4% (prema kalendarski prilagođenim podatcima).

Ako se izuzme specifična situacija u siječnju ove godine, onda se kontinuitet međugodišnjeg rasta obujma građevinskih radova kontinuirano bilježi od siječnja prošle godine pod utjecajem kontinuiranog rasta obujma radova na zgradama koji se proteže od studenoga 2015. godine. U tom je razdoblju rast ukupne građevinske aktivnosti tek četiri puta bio poduprt i rastom aktivnosti na ostalim građevinama (u veljači i prosincu 2016. te u veljači i ožujku ove godine), što sugerira i dalje potisnutu aktivnost u niskogradnji. Međutim, i u obujmu radova na ostalim građevinama naziru se naznake pozitivnijih tendencija jer se u posljednja dva mjeseca ustalio relativno skroman rast na godišnjoj razini.

U takvim je okolnostima u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine građevinska aktivnost porasla za 3,6%, pri čemu su radovi na zgradama povećani za 5,1%, uz rast obujma radova na ostalim građevinama za 0,6% (prema kalendarski prilagođenim indeksima). Riječ je o blagom ubrzanju rasta u odnosu na prošlogodišnja ostvarenja kada je rast iznosio 3,4%, ali i o stabilnijem rastu jer je prošle godine bilježen pad aktivnosti na ostalim građevinama, dok sada obje sastavnice indeksa pokazuju tendenciju rasta.

I u Europskoj uniji bilježe se slična kretanja u kojima je građevinska aktivnost u ožujku smanjena za 0,8% u odnosu na veljaču te je porasla za 3,7% u odnosu na ožujak prošle godine. Prema zasad raspoloživim podatcima za 18 zemalja, rast aktivnosti na godišnjoj razini zabilježen je u 15 zemalja, a pad u trima zemljama. Najviši porast aktivnosti zabilježen je u Sloveniji (+41,5%), Mađarskoj (+33,2%) i Poljskoj (+13,0%), dok je istodobno građevinska aktivnost smanjena samo u Španjolskoj (-5,0%), Rumunjskoj (-1,0%) i Luksemburgu (-0,1%).

Unatoč postupnom oporavku, trenutno je obujam građevinskih radova u nas 38% niži od prosječnog ostvarenja u pretkriznoj 2008. godini. Očekujemo da će se kontinuitet rasta građevinske aktivnosti nastaviti i u narednom razdoblju, što sugerira dvoznamenkasti rast broja izdanih građevinskih dozvola u posljednjih godinu dana. Takva očekivanja podupire i očekivani rast gospodarske aktivnosti, mogućnost korištenja visokog iznosa raspoloživih sredstava iz fondova EU te dinamiziranje provedbe projekata u okviru energetske obnove zgrada.