Vrijeme održavanja: 09.03.2020. - 11.03.2020.

Objavljeno: 10. 03. 2020. , Ažurirano: 10. 03. 2020.

"Kongresna industrija na globalnoj razini raste po stopi od 8 posto godišnje, dok je procjena da od ukupnog marketinškog proračuna tvrtki na evente otpada u prosjeku od 25 do 30 posto jer se smatraju jednim od najboljih marketinških alata. Poslovni i kongresni turizam važan su turistički proizvod čije potencijale Hrvatska još nije dovoljno iskoristila. S obzirom na to da je Hrvatska destinacija s prevelikom sezonalnošću, razvoj ovog oblika turističke ponude bio bi izravan doprinos produženju turističke sezone i cjelogodišnjem turizmu", poručio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na Meetexu, drugoj nacionalnoj kongresnoj burzi koja okuplja predstavnike domaće kongresno-incentive-event industrije i birane kupce iz europskih zemalja, a održava se od 9. do 11. ožujka u Zagrebu u hotelu Westin.

Istaknuo je i kako je HGK na inicijativu svojih članica prošli mjesec osnovala i Zajednicu poslovnog turizma čiji je cilj jačanje i razvoj upravo tog segmenta turističke ponude. "Prioritet rada između ostalog, bit će promocija poslovnog turizma i poslovno umrežavanje s partnerima na nacionalnoj i međunarodnoj razini u čemu će MEETEX i dalje imati ključnu ulogu", pojasnio je Kovačević te je pozvao tvrtke koje nisu bili na osnivačkoj sjednici da se priključe radu Zajednice kako bi zajednički radili na ciljevima i prioritetima pri čemu će im HGK biti potpora i logistika.

Otvorenje_Kovačević14 1200x724.jpg
Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, na otvorenju Meetexa; Izvor: HGK.


MEETEX je ove godine okupio 66 hrvatskih ponuđača i 50 kupaca iz segmenta poslovnog turizma ponajviše iz europskih zemalja (Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Izrael, Nizozemska, Poljska, Rusija, Španjolska, Švedska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija, SAD), a ugovoreno je više od 1100 poslovnih sastanaka kroz dva radna dana.

Kovačević se osvrnuo i na aktualnu činjenicu oko utjecaja koronavirusa na cijelu turističku industriju te naglasio kako vjeruje da će se situacija poboljšati i istaknuo kako je Hrvatska poduzela sve potrebne zdravstvene i sigurnosne mjere, a posebno u kontekstu činjenice da je grad Rijeka ove godine Europska prijestolnica kulture i da Hrvatska predsjedava Vijećem EU. "Domaćini smo brojnih velikih sportskih i poslovnih međunarodnih događanja, te ćemo kao i dosad, i u ovoj izazovnoj godini za svjetski turizam biti dobri domaćini i opravdati povjerenje kao sigurne i vrlo atraktivne destinacije s bogatom ponudom za organizaciju svih vrsta kongresa, konferencija i drugih događanja", zaključio je potpredsjednik.