Vrijeme održavanja: 11.11.2020.

Glavna tema konferencije Budućnost Zagreba nakon potresa očekivano je bila pokretanje nužnog procesa urbane obnove Grada Zagreba

Objavljeno: 11. 11. 2020. , Ažurirano: 11. 11. 2020.

Prvog dana konferencije Društva arhitekata Zagreba Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled tema je bila Urbanizam.ZG – pokretanje nužnog procesa urbane obnove.

U sklopu konferencije održan je okrugli stol na kojem su se eminentni sudionici pozabavili različitim aspektima obnove (urbanističkim, ekonomsko-političkim i društveno-sociološkim), a u raspravi je putem video linka sudjelovala i Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet. Ona je naglasila važnost korištenja hrvatskih proizvoda, kako za graditeljstvo tako i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

"Inicijativa komore je povezivanje i suradnja svih dionika u procesu obnove, a upravo na tome je Komora radila proteklih mjeseci. Što se tiče kriterija za odabir sudionika u obnovi u Programu mjera obnove zgrada, zalagali smo se da se prednost dade hrvatskom proizvodu i usluzi, a aktualizirali smo i potrebu ograničavanja trajanja postupka javne nabave kako bi se sredstva namijenjena obnovi od potresa iz EU fondova uspješno povukla i svrsishodno potrošila u određenom roku", pojasnila je Čagalj.

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu, naglasio je ulogu Fonda za obnovu koja je definirana Zakonom o obnovi i koji provodi odluke ministarstva. Profesor na Arhitektonskom fakultetu Tihomir Jukić govorio je o razlici urbane preobrazbe i urbane obnove kao i o modelima obnove – idealnom koji iziskuje dovoljno vremena i realnom kod kojeg je nužna međusobna komunikacija i koordinacija svih dionika. Ekonomski analitičar Velimir Šonje naglasio je potrebu partnerskog odnosa privatnog i javnog sektora, a Anđelina Svirčić Gotovac s Instituta za društvena istraživanja osvrnula se na društveno-sociološki aspekt obnove i utjecaj društvenih skupina na razvoj grada. Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, govorio je o zakonskoj regulativi kao okviru za planiranje prostora grada i o aktivnostima Zavoda u pripremi obnove, dok je Berislav Borovina, direktor tvrtke Spegra, dao osvrt na obnovu Stona nakon potresa u kojoj je sudjelovao.

pp.JPG
Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj; Izvor: HGK.


Generalni zaključak prvog dana četverodnevne online konferencije je da građani i struka moraju biti na prvom mjestu u obnovi grada Zagreba nakon potresa. Osim urbanizma, u iduća tri dana na rasporedu su još tri tematske cjeline: Arhitektura i naslijeđe - budućnost graditeljskog nasljeđa Zagreba, ARTUR - doprinos turizma obnovi Zagreba i Dani ZG arhitekture - budućnost Zagreba utemeljena na 350 godina iskustva Sveučilišta.