Turizam

Odsjek za turizam zastupa interese članica na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koje se bave djelatnostma turizma i ugostiteljstva, aktivno je uključen u promociju gospodarstva, informiranje i savjetovanje članica te provedbu edukativnih programa. Pri Odsjeku djeluje Strukovna skupina putničkih agencija HGK Komore Zagreb i Sekcija Zajednice obiteljskog smještaja Grada Zagreba.
 
GRAD ZAGREB
 
Zagreb jedna je od najmlađih europskih metropola, a istovremeno i jedan od najstarijih europskih gradova te kao takav privlači pozornost turista i posjetitelja pogotovo u posljednje vrijeme, nakon ulaska hrvatske u EU. 
 
Kako pokazuju analize, Zagreb je postao prepoznatljiva destinacija, posebno atraktivna mladim gostima zbog brojnih manifestacija koje se održavaju tijekom cijele godine www.infozagreb.hr, što je rezultiralo i otvaranjem sve većeg broja hostela te kapaciteta obiteljskog smještaja (sobe, apartmani, studio-apartmani i sl.). Tome u prilog ide i osvojena laskava titula najljepšeg adventskoga grada u Europi, dodijeljena Zagrebu 2015. godine u oštroj konkurenciji www.adventzagreb.hr.
 
Zagreb je 2015. posjetilo oko milijun turista, a to je gotovo 50% više nego prije deset godina, uz rast ostvarenih broja noćenja po prosječnoj godišnjoj stopi od 7%. Udio inozemnih gostiju je oko 80%. Najviše gostiju dolazi iz Republike Koreje, slijedi Njemačka, Italija te SAD. S tim pokazateljima Zagreb je vodeći na listi hrvatskih gradova s najvećim porastom broja dolazaka gostiju, a po broju noćenja je na drugom mjestu.
 
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
 
Zagrebačka županija zadnjih godina također bilježi porast turističkog prometa, posebno izletnika iz Zagreba i stranaca, koji su u strukturi premašili broj domaćih turista. Broj dolazaka je u odnosu na prošlu godinu (2015.) porastao za 27%, a broj noćenja za 43%.
 
Županija posjetitelje privlači svojom netaknutom prirodom, izletištima, ugostiteljskim objektima, nadaleko poznatim vinskim cestama, biciklističkim stazama koje su rasprostranjene diljem županije www.tzzz.hr/kroz-zupaniju, cestom sira www.cestesira.hr, raznim manifestacijama kojih je oko 200 godišnje, te bogatom gastronomskom ponudom.
Zagrebačku županiju tradicionalno posjećuju gosti iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske i SAD-a, a u zadnje vrijeme i iz  Kanade, Australije, Meksika i Japana.
 
U svibnju ove godine donesena je Strategija turističkog razvoja Zagrebačke Županije do 2025. godine kojom se daju smjernice budućega dugoročnog tržišnog pozicioniranja, definiraju strateški razvojni prioriteti i njihovi nositelji te kreira okvir za privlačenje potencijalnih investitora i povećanje poslovnih rezultata u području turizma.   
 
 
 
 
 

Contacts

  • Komora Zagreb Adresa: Draškovićeva 45 10 000 Zagreb Email: hgkzg@hgk.hr Tel: +385 1 460 6777 Fax: +385 1 460 6813 Fax 1: +385 1 460 6803 predsjednik: dr. sc. Zlatan Fröhlich direktorica: Suzana Drapić
  • Vesna Krišto Senior Expert Associate Tel: +385 1 460 6792 Email: vkristo@hgk.hr