Zlatan Fröhlich, Nino Karamatić, Diana Jokić, Tomislav Vintar, Stjepan Šafran, Damir Bulić, Duško Radović, Milivoj Medven, Ivan Barbarić (s lijeva na desno)
Izvor: HGK-KZ

Dodjeljene Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama u Gradu Zagrebu I Zagrebačkoj županiji


Objavljeno: 19. 12. 2018. , Ažurirano: 19. 12. 2018.


Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Komore Zagreb dodijeljene su plakte Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama za poslovnu 2017. u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Plakete - priznanja dodjeljena se u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava, te posebno priznanje tvrtci koja ove godine obilježava značajan jubilej.

U kategoriji velikih trgovačkih društava priznanje su odnijeli Kraš d.d.za Grad Zagreb a Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o za zagrebačku županiju. Najbolji u kategoriji srednjih trgovačkih društava su bili Metal Product d.o.o. i MM Mesna industrija d.o.o.
Značajne poslovne uspjehe u prošloj godini napravili su I TVC INFO d.o.o u Zagrebu I THE-CUT d.o.o u županiji u kategoriji malih trgovačkih društava.

Posebno priznaje ove godine otišlo je Zagrebačkoj pivovari koja slavi 125 godina uspješnog poslovanja.

„U gospodarstvu Grada Zagreba i Zagrebačke županije u posljednje tri godine ostvarena je prosječna stopa rasta BDP-a 2,8 posto nakon što je u Hrvatskoj 2014. godinom započeo oporavak s pozitivnim trendovima. Valja naglasiti da BDP Grada Zagreba čini jednu trećinu ukupnog BDP-a Repulike Hrvatske. Kada promatramo pokazatelj BDP po glavi stanovnika, Grad Zagreb je 75 posto razvijeniji od cijele Hrvatske. Dodatno ohrabruje podatak da investicije, posebno u poduzetničkim zonama na području Komore Zagreb, i dalje rastu te su ukupne direktne inozemne investicije iznosile 32,6 milijuna EUR-a. Sve su bolji rezultati i u turizmu čemu u prilog ide podatak da je na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, ukupan broj turističkih noćenja bio 2,4 milijuna, što je povećanje od 14,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Stoga je za vjerovati kako će iznos od 379 milijardi kuna prihoda koje su ostvarili poduzetnici s područja Komore Zagreb, i dalje rasti,”istaknuo je predsjednik HGK Komore Zagreb Zlatana Fröhlicha u svom uvodnom obraćanju.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Barbarić naglasio je kako su Zagreb I zagrebačka županija od iznimne važnosti za hrvatsko gospodarstvo.


“Tu se generira trećina nacionalnog BDP-a, a standard Zagrepčana je iznad prosjeka ostatka zemlje. Takva centralizacija postaje pomalo zabrinjavajuća s jedne strane, ali s druge pokazuje da danas ovdje nagrađujemo stvarno najbolje. Kada vidite kompanije koje su ušle u uži izbor za dodjelu, jasno je da se izdvajaju po svojoj tradiciji, kvaliteti i svim drugim poslovnim kriterijima”, izjavio je Barbarić čestitajući dobitnicima.


U ime nagrađenih se obratio predsjednik Uprave METAL PRODUKT d.o.o. Stjepan Šafran koji je zahvalio Komori na prepoznavanju proizvođača.“ Komora je perjanica promjena koje nam trebaju I zahvalni smo joj što nas podržava”, poručio je Šafran.