Objavljeno: 19. 12. 2018. , Ažurirano: 19. 12. 2018.


Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Komore Zagreb dodijeljene su plakte Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama za poslovnu 2017. u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Plakete - priznanja dodjeljena se u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava, te posebno priznanje tvrtci koja ove godine obilježava značajan jubilej.

U kategoriji velikih trgovačkih društava priznanje su odnijeli Kraš d.d.za Grad Zagreb a Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o za zagrebačku županiju. Najbolji u kategoriji srednjih trgovačkih društava su bili Metal Product d.o.o. i MM Mesna industrija d.o.o.
Značajne poslovne uspjehe u prošloj godini napravili su I TVC INFO d.o.o u Zagrebu I THE-CUT d.o.o u županiji u kategoriji malih trgovačkih društava.

Posebno priznaje ove godine otišlo je Zagrebačkoj pivovari koja slavi 125 godina uspješnog poslovanja.

„U gospodarstvu Grada Zagreba i Zagrebačke županije u posljednje tri godine ostvarena je prosječna stopa rasta BDP-a 2,8 posto nakon što je u Hrvatskoj 2014. godinom započeo oporavak s pozitivnim trendovima. Valja naglasiti da BDP Grada Zagreba čini jednu trećinu ukupnog BDP-a Repulike Hrvatske. Kada promatramo pokazatelj BDP po glavi stanovnika, Grad Zagreb je 75 posto razvijeniji od cijele Hrvatske. Dodatno ohrabruje podatak da investicije, posebno u poduzetničkim zonama na području Komore Zagreb, i dalje rastu te su ukupne direktne inozemne investicije iznosile 32,6 milijuna EUR-a. Sve su bolji rezultati i u turizmu čemu u prilog ide podatak da je na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, ukupan broj turističkih noćenja bio 2,4 milijuna, što je povećanje od 14,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Stoga je za vjerovati kako će iznos od 379 milijardi kuna prihoda koje su ostvarili poduzetnici s područja Komore Zagreb, i dalje rasti,”istaknuo je predsjednik HGK Komore Zagreb Zlatana Fröhlicha u svom uvodnom obraćanju.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Barbarić naglasio je kako su Zagreb I zagrebačka županija od iznimne važnosti za hrvatsko gospodarstvo.


“Tu se generira trećina nacionalnog BDP-a, a standard Zagrepčana je iznad prosjeka ostatka zemlje. Takva centralizacija postaje pomalo zabrinjavajuća s jedne strane, ali s druge pokazuje da danas ovdje nagrađujemo stvarno najbolje. Kada vidite kompanije koje su ušle u uži izbor za dodjelu, jasno je da se izdvajaju po svojoj tradiciji, kvaliteti i svim drugim poslovnim kriterijima”, izjavio je Barbarić čestitajući dobitnicima.


U ime nagrađenih se obratio predsjednik Uprave METAL PRODUKT d.o.o. Stjepan Šafran koji je zahvalio Komori na prepoznavanju proizvođača.“ Komora je perjanica promjena koje nam trebaju I zahvalni smo joj što nas podržava”, poručio je Šafran.

 

Zlatan Fröhlich, Nino Karamatić, Diana Jokić, Tomislav Vintar, Stjepan Šafran, Damir Bulić, Duško Radović, Milivoj Medven, Ivan Barbarić (s lijeva na desno)
Izvor: HGK-KZ