Vrijeme održavanja: 02.11.2020.

Objavljeno: 03. 11. 2020. , Ažurirano: 03. 11. 2020.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), a na inicijativu HGK – Komore Zagreb, 2. studenoga održan je sastanak o mogućnosti uvrštenja Projekta ugradnje dizala u višestambene objekte sufinancirane sredstvima Europske unije u plan za Operativno razdoblje 2021. – 2027.

Na sastanku su uime MRRFEU sudjelovali državni tajnici Velimir Žunac i Šime Erlić, te načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata Damir Tomasović, predsjednik Komore Zagreb Vitomir Klasić, savjetnik predsjednika Zlatan Fröhlich, predsjednik koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika Hrvatske Želimir Manenica i tajnik Hrvatske udruge za dizala Zdravko Čizmar.

S Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije dogovoreno je zajedničko djelovanje na pripremi i provedbi Projekta jer je zajednička ocjena svih sudionika da ugradnja dizala osim sociološkog, nedvojbeno značajno doprinosi i ekonomskom aspektu. Očekuje se da će Vlada RH odrediti Ministarstvo koje će biti nadležno za provedbu Projekta.

Važno je napomenuti da je za realizaciju ovog Projekta ostalo sufinanciranje od 85% iz EU fondova za svako dizalo uključujući izradu projekta, te ugradnju dizala i sve potrebne građevinske radove.

Za uspjeh Projekta važno je istaknuti da se nakon provedene ankete, više od 10.500 predstavnika stanara, od poslanih 16.804 upitnika, izjasnilo da je zainteresirano za ugradnju dizala sufinanciranih sredstvima EU. Također, pojednostavljena je procedura, jer nije potrebna građevinska dozvola za ugradnju, nego samo glavni projekt. Prema dobivenom mišljenju Ministarstva uprave, za suglasnost ugradnje dizala dovoljna je natpolovična većina suvlasnika pojedine zgrade.

Inače, Europska komisija objavila dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom „Renovacijski val“ u kojoj se radi o dugoročnom planu ulaganja a kojim se želi potaknuti građevinski sektor. Prije svega učiniti zgrade energetski učinkovitijim, zelenijima i pristupačnijima za građane s poteškoćama u kretanju.