Poljoprivreda, prehrambena industrija i šumarstvo Zagreba i Zagrebačke županije

Na površini Grada Zagreba i Zagrebačke županije od 3.720 km² živi nešto više od 1,1 milijun stanovnika sa Zagrebom kao najvećim potrošačkim središtem poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj. Sukladno potrebama stanovništva, pružila se mogućnost razvitka poljoprivredne proizvodnje i  prehrambene industrije.

Agrarnu strukturu Zagreba i Zagrebačke županije čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva, društva kapitala u poljoprivredi i zadruge, a u strukturi prevladavaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Klimatsko-pedološke i zemljopisne značajke odredile su i područja pod poljoprivrednim kulturama. Ratarstvo i proizvodnja krme razvijeniji su u istočnom i jugoistočnom dijelu regije, stočarstvo u istočnom, a povrćarstvo uz rijeku Savu (središnji dio), vinogradarstvo na Prigorju i Plešivici dok su voćarske površine smještene u središnjem dijelu i na obroncima gorja.

Uvažavajući dugu vinogradarsku i vinarsku tradiciju ove regije ne čudi podatak da Zagrebačka županija spada u prvih 5 županija u Hrvatskoj prema površini zasađenoj vinovom lozom i prema broju poslovnih subjekata koji se bave proizvodnjom grožđa i vina (OPG-ovi, obrti, tvrtke, zadruge).

Na području Zagrebačke županije u djelatnosti poljoprivrede, ribarstva i šumarstva registrirano je 335, a u Zagrebu 660 tvrtki što ukupno čini 17 % svih tvrtki koje se bave istom djelatnošću u Hrvatskoj.

Na području Zagreba i Zagrebačke županije razvitak prehrambene industrije postaje normalan slijed intenzivnog razvoja poljoprivredne proizvodnje u okolici Grada Zagreba.

Značajniji kapaciteti u Zagrebu vezani su za slijedeće djelatnosti: proizvodnja kakaa, čokolade i bombona, prerada i konzerviranje mesa, proizvodnja kruha i tjestenina, prerada mlijeka i proizvodnja mliječnih proizvoda, proizvodnja rafiniranih ulja i masti, proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića, proizvodnja kave i čaja.

Na području Zagrebačke županije smješteni su značajniji kapaciteti za proizvodnju kruha i tjestenine, preradu i konzerviranje mesa, proizvodnju stočne hrane i proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Koliki je značaj prehrambene industrije i proizvodnje pića na području Komore Zagreb govori i podatak da je u Zagrebu registrirano 850, a u Zagrebačkoj županiji 277 tvrtki  što ukupno čini 27 % hrvatskih tvrtki u spomenutim djelatnostima.

Značajan rast izvoza i ukupni potencijal za rast bilježi i drvna industrija Zagrebačke regije čiji je razvoj izravno vezan uz domaću sirovinu. Osim rasta izvoza na zahtjevnom europskim tržištu, bilježimo rast i na ostalim svjetskim tržištima na kojima su prepoznati kvalitetni drvni proizvodi od namještaja, parketa, stolarije do peleta.

Contacts

  • Komora Zagreb Adresa: Draškovićeva 45 10 000 Zagreb Email: hgkzg@hgk.hr Tel: +385 1 460 6777 Fax: +385 1 460 6813 Fax 1: +385 1 460 6803 predsjednik: dr. sc. Zlatan Fröhlich direktorica: Suzana Drapić
  • Biserka Šafran Fuchs Senior Expert Associate Tel: +385 1 460 6717 Email: bsafran@hgk.hr