Izvor: HGK

Održana Konstituirajuća sjednica Gospodarskog vijeća Komore Zagreb


Objavljeno: 30. 01. 2024. , Ažurirano: 30. 01. 2024.


Izabran zamjenik predsjednika GV-a Komore Zagreb i članovi Skupštine HGK

Na Konstituirajućoj sjednici Gospodarskog vijeća Komore Zagreb za zamjenika predsjednika Gospodarskog vijeća Komore Zagreb, u mandatu od 2024. do 2028. godine izabran je Zvonimir Viduka, vlasnik i direktor  tvrtke Altpro, kao i 15 novih članova Skupštine HGK, također za mandatno razdoblje 2024.- 2028. godine.

Josip Zaher.jpg

Josip Zaher, predsjednik Gospodarskog vijeća Komore Zagreb ; Izvor: HGK

 

Predsjednik Gospodarskog vijeća Komore Zagreb Josip Zaher izabran na sjednici 1. prosinca 2022. godine, dok je na današnjoj konstituirajućoj sjednici GV-a Komore Zagreb za njegova zamjenika izabran Zvonimir Viduka, čime je konstituiran novi saziv Gospodarskog vijeća Komore Zagreb.

"Kao predsjednik Komore Zagreb, želim naglasiti da je svaki član i predsjednik iz prethodnih mandata ostavio trag u razvoju Komore i gospodarstva kao cjeline.  U novom sazivu Gospodarskog vijeća nastavit ćemo tradiciju izvrsnosti, uzimajući u obzir sve što smo naučili od naših prethodnika. Svjesni smo da su kontinuitet i evolucija ključni za napredak, stoga se obvezujemo na održavanje visokih standarda rada, uz istovremeno uvođenje svježih perspektiva i inovativnih pristupa. Naša misija je jasna - nastaviti razvijati gospodarski ekosistem koji potiče rast i prosperitet svih naših članova, kao i šire zajednice", kazao je Zaher i zahvalio se svim članovima i predsjednicima iz prethodnih mandata na njihovom doprinosu.

"Njihov rad je temelj na kojem gradimo budućnost Komore i gospodarstva", zaključio je.

Zvonimir Viduka.jpg

Zvonimir Viduka, vlasnik i direktor tvrtke Altpro; Izvor: HGK

Gospodarsko vijeće Komore Zagreb izabralo je i 15 novih članova Skupštine HGK za novi mandat od 2024. do 2028. godine, a to su predstavnici sljedećih tvrtki: ALD Automotive d.o.o; Altpro d.o.o.; Auto Hrvatska d.d.; Badel 1862 d.d; Croatia osiguranje d.d.; HP Hrvatska pošta d.d.; INA Industrija nafte d.d.; Konzum plus d.o.o.; Metal Product d.o.o.; Meteor grupa – Labud d.o.o.; Real grupa d.o.o.; Specijalna bolnica Neurospine; Školska knjiga d.d.; Tekstilpromet d.d. i Terra Ultra d.o.o.

Gospodarsko vijeće Komore Zagreb u sljedeće četiri godine sačinjavat će predstavnici sljedećih tvrtki: Aeks d.o.o.; ALD Automotive d.o.o.; Altpro d.o.o.;Audit d.o.o.; Auto Hrvatska d.d.; Badel 1862 d.d.; CBBS d.o.o.; Croatia osiguranje d.d.; HPB Hrvatska poštanska banka d.d.; Hrvatska pošta d.d.; INA Industrija nafte d.d.; Kamgrad d.o.o.; Konzum plus d.o.o.; Laser inženjering d.o.o.; PIK Vrbovec plus d.o.o.; Messer Croatia plin d.o.o.; Metal Product d.o.o.; Meteor grupa - Labud d.o.o.; MM Mesna industrija d.o.o.; Pliva Hrvatska d.o.o.; PPS Galeković d.o.o.; Real grupa d.o.o.; Specijalna bolnica Neurospine; Školska knjiga d.d.; Tahograf d.o.o.; Tekstilpromet d.d.; Terra Ultra d.o.o.

Gordi Sušić1.jpg

Gordi Sušić, direktor Direkcije za ekonomske analize HNB; Izvor: HGK

Gordi Sušić, direktor Direkcije za ekonomske analize Hrvatske narodne banke, održao je prezentaciju Makroekonomska kretanja i prognoze za Hrvatsku.

"U zadnje tri godine Hrvatska je bilježila rast stope realnog BDP-a među najvećim u EU, a ponajviše su gospodarstvo gurali sektor građevine i turizma. Vrlo uspješno povlačenje novca iz EU fondova  također je doprinijelo rastu BDP-a - Hrvatska je zadnjih godina u povlačenju sredstava bila među najboljima u EU, a očekuje se da će ove godine iznos koji ćemo povući doseći 5 posto BDP-a. U sljedeće četiri godine na raspolaganju će nam biti 24 milijarde eura, što će dodatno podržati javni i pomoći privatnom sektoru", naveo je Sučić.

Prema aktualnim procjenama HNB-a koji je iznio, očekuje se da će stopa inflacije u Hrvatskoj na razini 2024. biti 4,0 posto, što je upola manje nego 2023. kada je iznosila 8,4 posto. U narednim godinama očekuje se daljnje usporavanje inflacije, procjene su da će u 2025. biti oko 2,5 posto, a u 2026. oko 2 posto.

Grad Zagreb i Zagrebačku županiju kao nerazdvojna cjelina i najrazvijenije područje u RH, prednjače u gotovo svim parametrima. Grad Zagreb, kao najveća administrativna cjelina, uz sebe ima snažno zaleđe Zagrebačke županije koja ga slijedi u gotovo svim pokazateljima. Grad Zagreb prednjači po visini BDP-a po glavi stanovnika koji je 2020. iznosio 21.829 eura, s udjelom u RH preko 35 posto, te prihodima poduzetnika s udjelom u RH gotovo 50 posto. Također, dobit te robni izvoz su preko 1/3 udjela RH.

Premda je standard Zagrebačke županije na malo više od 50 posto EU prosjeka, u proteklih nekoliko godina je rast tog standarda i gospodarskih aktivnosti među najbržima u Hrvatskoj.

Udio prerađivačke industrije, prijevoza i skladištenja veći je u Zagrebačkoj županiji u odnosu na prosjek Hrvatske, što je logično s obzirom da je Zagreb sa svojom okolicom povijesno najveća gospodarska i industrijska baza RH

S ulaskom u Schengenski prostor, u tijeku je daljnje širenje logističkih aktivnosti u Zagrebačkoj županiji, na čiji ekonomski razvoj bitno utječe blizina Grada Zagreba. Udio trgovine na veliko i malo najveći je u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu od svih županija, što je usko vezano na blizinu Grada Zagreba kao najvećeg domaćeg tržišta (naime Grad Zagreb ostvaruje trećinu hrvatskog BDP-a).