Vrijeme održavanja: 29.08.2019.

Objavljeno: 29. 08. 2019. , Ažurirano: 30. 08. 2019.

Komoru Zagreb 29. kolovoza posjetilo je izaslanstvo Gradskog vijeća Huzhoua, kineskoga grada s čijom gospodarskom komorom Komora Zagreb ima sklopljen ugovor o suradnji.

U ime Komore Zagreb članove izaslanstva pozdravio je njezin predsjednik Zlatan Fröhlich koji je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem suradnje te istaknuo da Komora Zagreb aktivno sudjeluje u uspostavljanju partnerskih odnosa s kineskim komorama i njihovim članicama te kako je naša želja povećanje plasmana hrvatskih roba na kinesko tržište.

Kineskom izaslanstvu predstavljeni su gospodarski potencijali Hrvatske i mogućnosti za nova ulaganja te istaknute prednosti za poslovanje kineskih tvrtki u ovom dijelu Europe.

Dong Lixin, zamjenik direktora Gradskog narodnog kongresa Huzhou, istaknuo je velike potencijale Huzhoua, grada od gotovo 3 milijuna stanovnika, poznatog po tekstilnoj industriji i proizvodnji građevinskih materijala, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Naglasio je i da visoko cijeni razvoj prijateljskih odnosa te potiče svoje gospodarstvenike da na temeljima obostrane koristi otvore vrata novim mogućnostima za razvoj suradnje Kine i Hrvatske.

U sklopu posjeta Komori Zagreb, izaslanstvo Huzhoa posjetilo je tvrtku Genos, osnovanu kao akademski startup 2007. godine. Genos je prvi privatni DNK laboratorij u regiji i jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj u području analize DNK te vodeći u svijetu u analizi glikana. Kinesku delegaciju su primili dr. sc. Irena Trbojević Akmačić, dr. sc. Maja Pučić Baković i dr. sc. Mislav Novokmet.

Znanstvena istraživanja u području glikobiologije dovela su do vrijedne međunarodne suradnje s brojnim svjetski poznatim institucijama u kojima je Genos ravnopravan partner unutar velikih konzorcija. DNK laboratorij tvrtke Genos bavi se razvijanjem visokokvalitetnih proizvoda u području humane i animalne genetike.

Prateći najnovije trendove u području genetike, poslovna strategija DNK laboratorija Genos, uz plasman postojećih testova na tržište, razvoj je novih testova koji mogu pomoći u prevenciji i liječenju bolesti te poboljšanju kvalitete života, a sve s predznakom personalizirane medicine. U razgovoru s kineskom delegacijom izrazili su interes za plasman svojih proizvoda na kinesko tržište.

Predstavnicima Genosa predstavljeni su i komorski projekti Znakova kvallitete i Digitalne komore.